ANNONCE

PRM / Smerteforskere får fælles sprog for beskrivelse af smerter

10. marts 2020 16:25 | Af: Ritzau Info
 

Smerteforskere verden over er blevet enige om at klassificere smerter i mund, kæbe og ansigt efter samme system. Det betyder mere præcise diagnoser og forbedret behandling af de smerteplagede, vurderer en forsker fra Aarhus Universitet, som har deltaget i arbejdet.

Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet: Health

For første gang er det lykkedes forskere i et internationalt samarbejde at skabe en komplet oversigt over alle smertetilstande i ansigtet, mund og kæbe og klassificere dem ens. Det betyder, at læger og tandlæger får et fælles sprog og samme forståelse for disse smerter. Det vil gavne diagnosticering af patienterne og dermed patienterne, siger professor i smerteforskning Peter Svensson fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Sammen med smerteforskere fra hele verden har han været med til at samle oversigten.

“Vi forhindrer misforståelser, når vi bruger de samme kriterier, og det giver et bedre grundlag for at stille den rette diagnose. Det får patienterne direkte nytte af, for en korrekt diagnose ligger til grund for en korrekt behandling”, siger Peter Svensson.

‘Smerte’ dækker over flere diagnoser

For at forstå betydningen af klassificeringen bruger Peter Svensson eksemplet med begrebet ‘hjertesygdom’, som favner mange diagnoser.

“Der er næppe nogen, som vil være tilfreds med at få diagnosen ‘hjertesygdom’, da der findes mange specifikke varianter af hjertesygdom, der skal behandles forskelligt. På samme måde er smerter i mund, kæber og ansigt, de såkaldte orofaciale smerter, ikke én form for smerte, men dækker over mange forskellige former for smerter, der også skal behandles tilsvarende forskelligt”, siger Peter Svensson.

Inspirationen til en samlet klassifikation af orofaciale smerter kommer fra en lignende klassifikation af hovedpine. Peter Svensson uddyber:

“Netop hovedpineklassifikationen var en væsentlig årsag til at forberede og forstærke forskningen inden for hovedpiners sygdomsbaggrund og behandling, og det er håbet, at den internationale klassifikation vil gøre det samme for de faglige miljøer inden for orofaciale smerter”.

Klassifikation booster forskningen

Det vurderes, at ca. 20 procent af befolkningen lider af kroniske smerter, og for en stor del er smerterne stærkt invaliderende. Derfor har anerkendelsen af smerter som sygdom og nu en systematisk registrering af smertetilstandene stor betydning for forskningen, som bliver mere målrettet”, siger Peter Svensson.

“Forskning i orofaciale smerter har haltet bagefter i den almene smerteforskning. Den nye klassifikation – det fælles sprog for smerter – kan bidrage til nye studier, som mere præcist kan kortlægge, hvor udbredt orofaciale smerter er, og hvilke faktorer der spiller ind, når mennesker bliver plaget af kroniske orofaciale smerter”, siger Peter Svensson.

Klassifikationen er netop offentliggjort som ICOP International Classification of Orofacial Pain i fagtidsskriftet Cephalalgia og bygger ovenpå forrige års klassifikationsarbejde, som fik kronisk smerte til at gå fra at være symptom på en sygdom til at være en sygdom i sig selv. Optagelsen i WHO’s sygdomsmanual er ifølge Peter Svensson en blåstempling, og han forudser, at den nye klassifikation får lige så stor værdi.

Link til den videnskabelige artikel: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0333102419893823

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/smerteforskere-far-faelles-sprog-for-beskrivelse-af-smerter?releaseId=13589781

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu