ANNONCE

PRM / Sommerhilsen fra Aarhussatellitten Delphini-1

20. juli 2020 17:25 | Af: Ritzau Info
 

De studerende fra Aarhus Universitet tager gode billeder fra rummet, men et sommerbillede af Danmark har vi endnu til gode.

Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Selv under en nedlukning fortsætter en satellit jo med at kredse i sin bane, og det har vores Delphini-1 fra Aarhus Universitet ogsĂĄ gjort. Et yderst dedikeret hold studerende har kommunikeret med Delphini-1 næsten som sædvanligt, men bare hjemmefra. I de korte passager er der højtryk pĂĄ koncentrationen, for først nĂĄr satellitten er tilstrækkeligt højt oppe over horisonten, kan antennen “se”, og sĂĄ skal det gĂĄ stærkt med at “vække” satellitten, fĂĄ den til at modtage kommandoer og sende mĂĄlinger af dens helbredstilstand ned. SĂĄ er der fĂĄ minutter til at hente de nyeste billeder, for at se, om der er noget interessant, før banen igen har bragt vores lille satellit sĂĄ lavt ned, at signalet forsvinder.

“Det er super fedt at været nĂĄet dertil, hvor vi kan tage flotte billeder næsten nĂĄr vi har lyst. Nu hĂĄber vi bare pĂĄ at fĂĄ mindst Ă©t godt billede af Danmark.”, fortæller Frederik Doktor, som har været med helt fra starten af missionen.

Det meste af arbejdet, i forĂĄret og sommeren, har bestĂĄet i at fĂĄ styr pĂĄ belysningstider for kameraet ombord pĂĄ Delphini-1, og det er ved at være pĂĄ plads nu. Satellitoperatørene henter i første omgang en række billeder ned i “frimærkeformat” for at spare tid, og dernæst hentes kun de bedste billeder ned i fuld opløsning – og det kan godt strække sig over flere passager at fĂĄ hentet et helt billede ned, sĂĄ derfor skal der spares pĂĄ tiden. Billederne er mærket med tidspunktet, hvor de er optaget, og nĂĄr man nøjagtigt kender banen, kan man beregne, hvilket omrĂĄde billedet sĂĄ nogenlunde viser. Det store problem i den forbindelse er, at Delphini-1 ikke kan styres præcist. Den følger slavisk sin bane, som Newtons love nu en gang bestemmer det, men det er meget svært at styre, i hvilken retning i rummet, kameraet peger pĂĄ et givet tidspunkt. Selv pĂĄ de bedste billeder er det noget af en detektivopgave at finde ud af, hvilket udsnit af jordoverfladen, et billede dækker – og den store forkromede hurrapræmie er ikke udløst endnu: et billede af Aarhus – eller bare af Danmark. Men der arbejdes hĂĄrdt pĂĄ sagen.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sommerhilsen-fra-aarhussatellitten-delphini-1?releaseId=13597089

** OvenstĂĄende pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau pĂĄ vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu