ANNONCE

PRM / Storbyerne slækker på ejendomsvenligheden

18. november 2020 07:30 | Af: Ritzau Info
 

I 2019 var storbyerne på rette spor, når det handler om at tiltrække investeringer og vækst, men i 2020 går det i den forkerte retning. Det er dårlig nyt for erhvervslivet, som i forvejen er hårdt ramt økonomisk af corona, lyder det fra EjendomDanmark. Særligt København og Aarhus får en bundplacering i ny undersøgelse, mens Odense tager førertrøjen.

Pressemeddelelse fra EjendomDanmark

Sidste år havde storbyerne forbedret sig på en række parametre i EjendomDanmarks undersøgelse af kommunernes ejendomsvenlighed, men i år går det tilbage. Særligt København og Aarhus halter bagefter. København går fra en 88.-plads til en 92.-plads, mens Aarhus går fra en 71.-plads til en 89.-plads.

“Det kan undre, at storbyerne ikke i højere grad fokuserer på, hvordan de kan skabe de bedste vilkår for erhvervslivet. Vi befinder os midt i en økonomisk krise, og investeringerne kommer ikke nødvendigvis længere af sig selv. Kommuner, der skruer op for skatter og afgifter, risikerer at spænde ben for en i forvejen svækket investeringslyst,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Stærkt træk

Årsagen til tilbagegangen for Københavns Kommune er primært, at der er sket stigninger i både sagsbehandlingstid af byggesager samt i antallet af ejendomsforbrydelser, som bl.a. tæller hærværk og indbrud. Aarhus går tilbage, da de har valgt at hæve timeprisen på byggesager. Aalborg Kommune beholder sin placering på en 62.-plads, mens Odense tager førertrøjen med en 29. plads. Den fynske storbykommune har en lav grundskyld, de har sænket dækningsafgiften og har haft et stort fald i ejendomsforbrydelser.

“Odenses indsats er noget mange kommuner kan lære af. Ved at sænke dækningsafgiften har kommunen allerede taget et stort skridt i retning af at skabe tryghed for erhvervslivet og hjælpe dem over på den anden side af coronakrisen,” siger Jannick Nytoft, der kalder det et stærkt træk.

Sjælland halter bagefter

Det er niende år i træk, EjendomDanmark måler på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner. Igen i år ligger de jyske kommuner generelt lunt i svinget og tager ni ud af ti pladser i top-10. Billund indtager i år førstepladsen.

På landsplan går det overordnet set bedre på to ud af de seks parametre, som indgår i undersøgelsen set i forhold til sidste år. På den positive side fortsætter antallet af ejendomsforbrydelser med at falde og ligger nu historisk lavt. Ejendomsforbrydelser er faldet med 8,2 procent på landsplan. En række kommuner har sænket dækningsafgiften.

Kommunerne har dog også bevæget sig i en mere negativ retning. Sagsbehandlingstiden er steget svagt det sidste år, og timeprisen for byggesagsbehandlingen er i gennemsnit steget med næsten 60 kr. per time. To kommuner har sat grundskylden op, mens resten har holdt den i ro. Der er ikke sket ændringer i antallet af lejeregulerede kommuner.

Fakta: Det bliver kommunerne målt på

Kommunerne bliver målt på forhold, de selv har indflydelse på, og som har betydning for ejendommene. Ud over grundskyld tæller dækningsafgift, om kommunens private lejeboliger er reguleret eller ej, sagsbehandling for byggesager, byggesagsgebyrer og antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud).

Fakta: Spørgsmål/svar om storbyerne

Hvor meget er timeprisen på byggesager steget i landets fire største byer?

I Københavns Kommune er den nul og dermed lavest blandt de store byer. I Odense Kommune har man hævet den fra nul til 574 kr., og i Aarhus Kommune er den hævet med 20 kr. til 728 kr. I Aalborg Kommune er den uændret på 490 kr. Gennemsnittet på landsplan ligger på 525 kr. per time.

Hvordan ser det ud med dækningsafgiften i de fire største byer? Er den steget eller faldet?

I Odense Kommune har man endnu engang sænket den fra 1,9 til 1,3 promille. Den er uændret i de andre byer, og højest i Københavns Kommune på 9,8 promille.

Hvordan er udviklingen på ejendomsforbrydelser, hvis vi zoomer ind på København, Aarhus, Aalborg og Odense?

Antallet af ejendomsforbrydelser er faldet i Odense, Aarhus og Aalborg. Københavns Kommune er den eneste storbykommune, hvor antallet er stigende. Til gengæld er der flest ejendomsforbrydelser i Aarhus – også selvom niveauet er faldende.

Kontakt:

Adm. direktør Jannick Nytoft tlf.: 27112073 email: jny@ejd.dk

Kommunikationskonsulent Stine Rud Skov tlf.: 50512885 email: sts@ejd.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/storbyerne-slaekker-pa-ejendomsvenligheden?releaseId=13604384

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu