ANNONCE

PRM / Strandede danskere hentes hjem fra Peru

2. april 2020 19:34 | Af: Ritzau Info
 

Det danske særfly fra Peru er her til aften lettet fra Lima med 285 passagerer, herunder knap 200 danskere, ombord. Flyet forventes at lande fredag morgen i København.

Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet

En nedlukning af intern infrastruktur, flyforbindelser og et udgangsforbud har gjort Peru til et af de mest vanskelige steder at vende hjem fra for danske og europæiske statsborgere. Særflyvningen er kulminationen på mange dages arbejde med intens dialog med strandede danskere, peruvianske myndigheder og de nordiske hovedstæder, samt komplicerede logistiske udfordringer, sikring af nødvendige landingstilladelser og løbende håndtering af billetsalg.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

“Denne særflyvning er den mest komplicerede, vi har gennemført i forbindelse med Covid-19-udbruddet. Alle særflyvninger er vanskelige at gennemføre, men denne gang har der været endnu flere udfordringer helt indtil det sidste øjeblik. Der er bogstaveligt talt blevet slået rekorder for at få den her operation til at lykkes. Ikke bare i forhold til selve flyvningen, som bliver SAS’ længste direkte flyvning nogensinde, men også i arbejdet med at hjælpe strandede danskere frem til lufthavnen i Lima, som har krævet en helt ekstraordinær indsats. Derfor er jeg enormt lettet over, at flyet nu er på vingerne, og at vi næsten er i mål med operationen.”

Fordi Peru har lukket ned for al intern transport og infrastruktur, har det været nødvendigt at arrangere buskonvojer fra både det nordlige og sydlige Peru for at transportere passagererne frem til lufthavnen i Lima. Det har krævet både politieskorte og særlige passersedler til alle passagererne for at få det til at lykkes. Danmark har ikke en ambassade i Peru. Derfor har de nordiske ambassader i Lima spillet en vigtig rolle i at hjælpe passagererne frem til Lima og videre til lufthavnen. Udenrigsminister Jeppe Kofod bemærker i øvrigt, at operationen er gennemført takket være et forbilledligt samarbejde mellem de nordiske lande og helt uvurderlig hjælp fra danske frivillige Peru.

Hvis pårørende ønsker at hente de nyankommne i lufthavnen anmoder Politiet og Københavns Lufthavn om, at man undlader at gå ind i terminalen, men i stedet venter på parkeringspladsen for at reducere smitterisikoen. Det er i den forbindelse også vigtigt at holde afstand, ikke hilse på familie og venner med kram og tæt kontakt samt at vise hensyn, hvis man benytter offentlig transport for at komme hjem. De hjemvendte danskere opfordres kraftigt til at blive hjemme i 14 dage.


Der er fortsat strandede danskere

Størstedelen af de danskere, der har været registreret i Udenrigsministeriets krisedatabase som strandet i Peru, er nu på vej hjem. Dog ikke alle. Derfor arbejder Udenrigsministeriet fortsat på, at de resterende danskere i Peru, som ønsker at vende hjem, kan få pladser på andre landes særfly i den kommende tid. I dagene forud for den danske særflyvning er det lykkedes at få 50 danskere ud af Peru med andre europæiske fly. En af de medrejsende danske diplomater på særflyet er derfor også forblevet i Peru for at bistå de tilbageværende danskere i landet.

“Jeg er meget bevidst om, at der stadig er strandede danskere i Peru og i andre dele af verden. Derfor vil jeg også understrege helt klart: Udenrigsministeriet er der fortsat til at hjælpe – både herhjemme og derude. Alle vores cirka 100 repræsentationer rundt om i verden er åbne, bemandede og klar til at hjælpe strandede danskere. I er ikke glemt. I bliver ikke glemt. I skal nok komme hjem,” siger Jeppe Kofod.

Kontakt:

For yderligere presse:

Udenrigsministeriets pressevagt
Tlf.: +45 61 97 92 47
@: pressevagten@um.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/strandede-danskere-hentes-hjem-fra-peru?releaseId=13591295

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu