ANNONCE

PRM / Succesfuld familieorienteret alkoholindsats forankres i Guldborgsund Kommune

21. oktober 2020 06:00 | Af: Ritzau Info
 

Børn, Familie og Uddannelsesudvalget og Social, Sundhed og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune har på baggrund af positive erfaringer og gode resultater fra projekt Familie og Alkohol besluttet at afsætte midler til en ny familieorienteret alkoholindsats, der tidligt skal opspore alkoholproblemer i familier, inden det udvikler sig til et misbrug.

Pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune

Børn, Familie og Uddannelsesudvalget og Social, Sundhed og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune har nikket ja til at afsætte 4,4 millioner kroner over de næste fire år til en ny familieorienteret alkoholindsats.

Pengene skal blandt andet bruges på at opspore og begrænse alkoholproblemer i børnefamilier tidligst muligt, inden det udvikler sig til et misbrug.

Bo Abildgaard, formand for Social, Sundhed og Omsorgsudvalget, siger:

“Siden 2017 har Guldborgsund Kommune været med i projekt Familie og Alkohol, som TrygFonden er hovedsponsor på. Vi kan se på de næsten 100 familier, der har været i behandling i Guldborgsund og Lolland Kommuner, at det har en mærkbar effekt. Alkoholforbruget bliver mindre hos den part, der drikker for meget, trivslen stiger i familierne, og alkohol fylder generelt mindre i hverdagen. Disse positive erfaringer ønsker vi at forankre i vores kommune, så vi kan være med til at sikre, at færre børn og unge voksne vokser op i en familie med alkoholproblemer.”

Når projektet udløber om et halvt år og overgår til drift, ønskes indsatsen bredt og tværgående forankret, med Folkesundhed samt Børn, Familie og Forebyggelse som hovedaktører.

Det særligt unikke er, at der arbejdes på forskellige forebyggelsesplaner afhængig af, hvor omfattede alkoholforbruget er – om der skal forhindres, begrænses eller behandles.

Endvidere arbejdes med samtidighed i indsatsen med involvering af forskellige dele af kommunen inklusiv de allerede etablerede tilbud.

Hele familien i spil

I et forløb hos Familie og Alkohol tilbydes hele familien samtaler med familiebehandlere for at få brudt tabuet og sat ord på problemerne. Rådgivningen er gratis og anonym og foregår i hyggelige og uformelle omgivelser i Nykøbing Falster eller Nakskov.

Gitte Aagaard, projektleder for Familie og Alkohol, fortæller, at det faktisk er lykkedes at sætte tidligere ind med hjælpen, end man normalt oplever med borgere, der har alkoholproblemer.

“Normalt går der cirka 11 år, før den, der drikker for meget, søger om hjælp. For cirka 60 procent af vores deltagere er der gået otte år eller mindre, før de har søgt hjælp hos os, så det er ganske positivt, siger Gitte Aagaard og tilføjer:

“Vi har haft et godt samarbejde med blandt andet børnesagsbehandlere, pædagoger, lærere og sundhedsplejersker i begge kommuner, som møder familierne i hverdagen, og disse fagpersoner har kunnet henvise til vores tilbud. Og så har vi kørt en kommunikationskampagne til lokale medier og på de sociale medier, som har været målrettet familierne.”

Måler effekten

Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget, glæder sig også over, at Guldborgsund Kommune nu får en ny familieorienteret alkoholindsats.

“Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 10 procent af børn mellem 0-18 år vokser op i familier, hvor alkohol fylder for meget. Hvis du som barn vokser op i en familie med alkoholproblemer, får du ikke den tryghed og stabilitet, du har krav på. Derfor har vi som kommune et ansvar for at være med til at hjælpe hurtigst muligt, så børnene udsættes for mindst mulig svigt,” siger Simon Hansen og tilføjer:

“Det er derfor helt oplagt at forankre de positive erfaringer og gode resultater, der er opnået med projekt Familie og Alkohol, hvor der har været succes med tidlig opsporing. Begge udvalg kommer til at følge op på effekten af vores nye alkoholindsats, og vi håber selvfølgelig på, at der vil være en tydelig forskel, så vi kan indfri KL’s og Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fremtidens forebyggelse på alkoholområdet.”

Familie & Alkohol er støttet af TrygFonden og er en indsats under projektet Broen til Bedre Sundhed, der skal skabe mere sundhed på Lolland og Falster.

Broen til Bedre Sundhed er et partnerskab mellem Guldborgsund og Lolland kommuner, Region Sjælland, de praktiserende læger og det lokale erhvervsliv.

For yderlige information kontakt:

Bo Abildgaard, formand for Social, Sundhed og Omsorgsudvalget: 25 18 18 09

Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget: 25 18 18 16

Gitte Aagaard, projektleder for Familie og Alkohol: 25 18 06 81

Emil Andersen, kommunikationskonsulent i Guldborgsund Kommune: 25 18 01 73

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/succesfuld-familieorienteret-alkoholindsats-forankres-i-guldborgsund-kommune?releaseId=13602627

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu