ANNONCE

PRM / Sydjyske borgere opgiver reparation til fordel for at købe nyt

21. februar 2020 11:56 | Af: Ritzau Info
 

Det er for dyrt og for bøvlet at forlænge levetiden af vaskemaskiner, telefoner og tablets gennem reparation, mener sydjyske forbrugere. Det viser en befolkningsundersøgelse, som IDA har fået foretaget blandt 2.000 danskere, hvoraf 246 er bosat i Sydjylland

Pressemeddelelse fra Ingeniørforeningen, IDA

Hvis vaskemaskinen skranter, gør sydjyske borgere i mange tilfælde kort proces og køber nyt frem for at forsøge reparation af den gamle. Over halvdelen af sjællænderne forsøger nemlig aldrig, sjældent eller kun af og til at få repareret dereshvidevarer og elektronik, før de køber nyt.

Det viser en undersøgelse, Userneeds har gennemført for Ingeniørforeningen, IDA, blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning (2.000 personer), hvor 246 af dem, der har svaret, er bosat i Sydjylland. Hvor 25,8 pct. på landsplan sjældent eller aldrig forsøger at få repareret hvidevarer/elektronik, før de køber nyt, er andelen i Sydjylland på 28 pct.

“Det er bekymrende mange i en tid, hvor klima og bæredygtighed ellers topper listen over emner, som folk bekymrer sig for,” siger Michael Søgaard Jørgensen, der er talsmand på området for cirkulær økonomi hos Ingeniørforeningen, IDA.

Resultatet er, at mængden af elektronikaffaldet vokser, hvilket den danske affaldshåndtering slet ikke er gearet til, som det ser ud i dag.

“Især elektronikaffald er et problem, fordi håndteringen af affaldet kan give miljøproblemer. Den danske håndtering af elektronikaffald medfører tab af mange af de energi- og materialeressourcer, der er gået til udvindingen af råvarer og den efterfølgende fremstilling af produktet, hvis produktet kasseres og ikke repareres. Længere produktholdbarhed bør indgå som et vigtigt element i den klimahandlingsplan, regeringen kommer med,” siger Michael Søgaard Jørgensen.

Til gengæld er borgere i det sydlige Jylland i høj grad villige til at betale for længere holdbarhed. På spørgsmålet om de vil betale mere for eksempelvis et elektronikprodukt, hvis det kan holde længere, svarer hele 75 pct. ja og kun 10 pct. nej. Knap 39 pct. af de sydjyske forbrugere vurderer dog, at de i høj eller meget høj grad i fremtiden vil få hvidevarer/elektronik repareret i stedet for at købe nyt – hvilket ligger et stykke over landsgennemsnittet. Det vil sige, at Sydjylland er et af de områder i Danmark, hvor flest borgere vælger at reparere deres hårde hvidevarer og elektronik.

“Og det, tror jeg, er udtryk for en erkendelse hos sydjyske borgere af, at vi ikke kan blive ved med at smide ud i et væk, hvis vi skal løse de klima- og miljøudfordringer, verden står overfor. Nu mangler vi så bare, at samme erkendelse indfinder sig hos producenter og forhandlere, så vi får flere varer på hylderne, som er konstrueret til et længere og – set fra et samfundsmæssigt synspunkt – bedre liv i danskernes hjem,” slutter Michael Søgaard Jørgensen.

  • Definition af sydjyder: Sønderjylland, Ribe og det gamle Vejle Amt

Kontakt:

Presserådgiver Tina Splidsboel – tlf. 60 666 700 – mail: tsp@ida.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sydjyske-borgere-opgiver-reparation-til-fordel-for-at-kobe-nyt?releaseId=13588546

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu