ANNONCE

PRM / Syv børn døde på én uge i syrisk flygtningelejr

2. september 2020 16:11 | Af: Ritzau Info
 

COVID-19 gør det svært at få lægehjælp i den syriske flygtningelejr Al-Hol, fordi mange klinikker er lukkede.

Pressemeddelelse fra Læger uden Grænser (MSF)

Der er næsten ingen lægeklinikker åbne i den syriske flygtningelejr Al-Hol på grund af restriktioner i forbindelse med COVID-19. Det får store konsekvenser for de mere end 65.000 mennesker, der sidder fanget bag lejrens pigtråd. Størstedelen af dem er kvinder og børn.

På bare én uge i august døde syv børn – alle under fem år. Deres mødre gik fra klinik til klinik for at finde en, der var åben, og som kunne hjælpe dem.

Læger uden Grænser har netop fået bekræftet det første tilfælde af COVID-19-smitte i lejren, men alligevel har nedlukningen været i gang længe. I maj var der 24 klinikker åbne i lejren, i begyndelsen af august var der 15, nu er der kun fem klinikker, der stadig holder åbent – blandt andet Læger uden Grænsers klinik. Fem klinikker til flere end 65.000 mennesker.

Udover nedlukning og strenge rejserestriktioner har COVID-19 ramt sundhedspersonalet i regionen hårdt. En femtedel af de positive tests, der bliver lavet, er fra blandt andet læger og sygeplejersker. De er derfor i karantæne – men det er alle de kollegaer, de har været i kontakt med, også. Derfor er det svært at holde klinikkerne åbne.

Derfor får COVID-19, uanset om det spreder sig i lejren eller ej, katastrofale konsekvenser. Blandt andet er der lige nu et stort udbrud af diarré i lejren, og især små børn er sårbare. I juli var der en stigning på 71 procent i antallet af indlæggelser, der skulle behandles for fejlernæring, der kan være en konsekvens af diarré.

Læger uden Grænser forsøger at følge med som en af de eneste klinikker, der stadig har åbent. Men fremtiden ser dyster ud, hvis ikke Al-Hol får mere hjælp.

Behovet for lægehjælp forsvinder ikke. Og samtidig er lejren ikke forberedt på et udbrud af COVID-19. Det er svært at vaske hænder og holde afstand, isolationsfaciliteterne er ikke klar til brug, og der er ikke nok personale, der er trænede i at håndtere en smitsom sygdom.

Derudover har Læger uden Grænser identificeret 1.900 mennesker i lejren, der er særligt udsatte, hvis de skulle blive smittede med COVID-19. Det kan være mennesker, der har blandt andet har diabetes eller astma. Dem skal der være hjælp til, hvis smitten spreder sig.

Lige nu er omkring 700.000 på flugt i det nordøstlige Syrien, hvor Al-Hol ligger. De fleste af dem er fuldstændig afhængige af humanitær hjælp for at have et sted at overnatte, få mad, vand og – ikke mindst – lægehjælp. Det er en humanitær katastrofe, der har udfoldet sig over længere tid, og som et udbrud af COVID-19 kan sætte på spidsen.

Kontakt:

Presseansvarlig Signe Dalgas Damgaard tlf.: 41777446 email: sda@copenhagen.msf.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/syv-born-dode-pa-en-uge-i-syrisk-flygtningelejr?releaseId=13599218

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu