ANNONCE

PRM / TOIL ‘N’ MOIL løb med sejren i nordjysk bæredygtighedskonkurrence

9. september 2020 20:12 | Af: Ritzau Info
 

En enig jury har netop udråbt TOIL ‘N’ MOIL fra Frederikshavn som vinder af den nordjyske bæredygtighedskonkurrence Tag Fat.

Pressemeddelelse fra Erhvervshus Nordjylland

Siden det tidlige forår har i alt 124 nordjyske virksomheder dystet i den regionale bæredygtighedskonkurrence Tag Fat. Virksomhederne repræsenterer et meget bredt udsnit af det nordjyske erhvervsliv, idet både små og store virksomheder og virksomheder, der enten er født bæredygtige eller efter etableringen er slået ind på en grøn strategi, har dystet mod hinanden. Finalen hos Råt&Godt stod mellem 11 finalevirksomheder fra hver kommune i Nordjylland, og selvom juryen undervejs har været på en særdeles hård opgave, stod det alligevel klart, at Frederikshavnervirksomheden TOIL’N’MOIL løb med den endelige sejr.

TOIL ‘N’ MOIL er født som en bæredygtig virksomhed og har siden 1984 arbejdet med bæredygtigt arbejdstøj. Siden etableringen er virksomheden lykkedes med at indarbejde en cirkulær forretningsmodel, hvor kunderne tilbydes at returnere deres brugte arbejdstøj til virksomheden, når det er slidt op. Derefter bliver tøjet enten recycled, upcycled, eller fibrene genbrugt i en ny produktion. Kunderne optjener tilmed point, når de afleverer det brugte arbejdstøj, som siden kan anvendes i TOIL ‘N’ MOILs webshop til køb af nyt arbejdstøj.

– Årets vinder af Tag Fat har præsteret at gå foran i den måde, hvorpå de håndterer materialer, og de kan uden tvivl inspirere andre virksomheder. TOIL ‘N’ MOIL har formået at levere, hvad kunderne har behov for og ikke kun, hvad de efterspørger. Vi ser meget frem til at rykke virksomheden endnu længere på den grønne front med et skræddersyet bæredygtighedsforløb hos os, og vi er meget stolte over at kunne udråbe TOIL ‘N’ MOIL som den endelige vinder af Tag Fat, sagde Pernille Møller som repræsentant for juryen og Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark i sin tale til TOIL ‘N’ MOIL.

– Vi vil gerne sige 1000 tak, fordi I kan se idéen i vores forretning, og vi glæder os til at komme videre ud i verden med vores koncept, sagde Rikke Bergmann Johansen, COO, TOIL ‘N’ MOIL

Også Erhvervshus Nordjylland, der i et tæt samarbejde med de 11 lokale erhvervskontorer, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark, Region Nordjylland, Dansk Byggeri, Dansk Industri og Aalborg Universitet har varetaget bæredygtighedskonkurrencen, ser et stort og uudnyttet grønt potentiale hos de nordjyske virksomheder:

– Spredningen blandt alle 11 finalister har været meget stor, men fællesnævneren er, at de hver og en står med muligheden for at gå forrest, når det gælder forretningsudvikling med fokus på cirkulær økonomi. Den grønne omstilling er ikke alene en nødvendighed. Tag Fat viser med al tydelighed, at det også er et meget blåt ocean, hvor de tidlige aktører står til at høste kæmpe fordele i de kommende år, siger Sara Skovrup, projektleder på Tag Fat og i Erhvervshus Nordjylland.

Juryen, der sammen udpegede vinderen af Tag Fat, bestod af Christian Nielsen, institutleder ved Department of Business and Management på AAU, Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark, Mette Schmidt, teknik- og miljøchef i Port of Aalborg, Nicolaj Holm, adm. direktør i Aalborg Kongres og Kultur Center og Pernille Møller, teamleder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark.

Bag det endelig valg af TOIL ‘N’ MOIL som vinder ligger en vurdering af, i hvor høj grad virksomhedens grønne tiltag er innovative ift. sammenlignelige virksomheder; i hvor høj grad de grønne tiltag kan tjene som inspiration for andre virksomheder og i hvilken udstrækning, virksomhedens grønne tiltag og øvrige forretningsmodel understøtter den grønne omstilling i Nordjylland.

De 11 nordjyske finalister, der dystede om førstepladsen hos Råt&Godt i Aalborg d. 9. september, er:

Fra Brønderslev Kommune: Green Instruments

Fra Frederikshavn Kommune: Toil ‘N’ Moil

Fra Hjørring Kommune: BJERG Arkitektur

Fra Jammerbugt Kommune: SEP NORD

Fra Læsø Kommune: Læsø Shoppen

Fra Mariagerfjord Kommune: PowerCon

Fra Morsø Kommune: HeavyZleep

Fra Rebild Kommune: Induflex

Fra Thisted Kommune: Convert

Fra Vesthimmerlands Kommune: Leoka

Fra Aalborg Kommune: Komproment Danish Building Design

Tag Fat konkurrencens udgangspunkt

Tag Fat, der arrangeres af Erhvervshus Nordjylland, ønsker at rette fokus mod bæredygtighed i et forretningsmæssigt perspektiv via principperne for cirkulær økonomi. Det betyder øget fokus på virksomheder, som tager aktive skridt for at sikre, at produkter, materialer eller ressourcer forbliver i cirkulation så længe som muligt. Det sikrer en forretning, der arbejder for at minimere forbruget af jordens ressourcer.

Hvis man som virksomhed ønsker at indarbejde den cirkulære økonomi, kan man bl.a.:

  • Mindske miljøbelastningen, f.eks. gennem reduktion af energi- og/eller ressourceforbruget i produkter eller ydelser, i fremstillingsprocesser, i virksomheden generelt eller ved at reducere eller fjerne brugen af miljøfarlige stoffer
  • Bruge genanvendte/genanvendelige materialer
  • Designe eller indarbejde nye produkter, ydelser eller løsninger, der gør det lettere at minimere spild, genanvende, reparere og/eller opgradere. Det kan f.eks. være design for længere levetid, lettere adskillelse, brug af digitale løsninger til håndtering af materialestrømme eller opdateringer af software i produkter/ydelser.
  • Gentænke forretningsmodeller, produkter, ydelser og løsninger, f.eks. tilbagekøbsordninger på produkter eller leasing/servicemodeller på produkter/ydelser
  • Inddrage hele eller dele af organisationen i arbejdet med bæredygtige initiativer og tiltag
  • Stille krav til leverandører, f.eks. i form af certificeringer eller dokumentationskrav ift. ressourceforbrug og miljøbelastning

Læs mere på www.tag-fat.dk

Kontakt:

Sara Skovrup, projektleder, Erhvervshus Nordjylland / Tag Fat, tlf. 24 40 09 33 / szs@ehnj.dk
Lars Erik Jønsson, adm. direktør i Erhvervshus Nordjylland, tlf. 20 66 68 21 / lej@ehnj.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/toil-n-moil-lob-med-sejren-i-nordjysk-baeredygtighedskonkurrence?releaseId=13599615

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu