ANNONCE

PRM / Turbine glæder sig over vinderen af Nordisk Råds litteraturpris

28. oktober 2020 13:51 | Af: Ritzau Info
 

I går blev Nordisk Råds litteraturpris 2020 uddelt. To af Turbines oversatte romaner var med i opløbet, og vinderen blev Monika Fagerholms “Hvem slog bambi ihjel?” der er oversat af Pia Juul og udkom på Turbine i maj 2020.

Pressemeddelelse fra Turbine Forlaget A/S

Monika Fagerholms roman har fået gode anmeldelser, over alt hvor den er udkommet, og Nordisk Råds litteraturpris er den fjerde pris, den indkasserer. Da redaktør Martin Graae Jørgensen sikrede Turbine de danske rettigheder i 2019, var den endnu ikke nomineret og kun lige udkommet i Finland. Men Martin Graae Jørgensen var heldigvis sikker i sin sag: “Jeg kunne med det samme mærke, at her var en roman, som var sprogligt helt unik. Romanen er vild og punket, den springer fra en fortæller til en anden, den citerer sangtekster og bruger engelske udtryk, men samtidig skaber den et rum i sig selv, hvor læseren forstår det absurde, det voldsomme, det urimelige i, at en gruppevoldtægt overhovedet kan finde sted, og når den så har fundet sted, at gerningsmændene ikke bliver draget til ansvar. Jeg vidste med det samme, at jeg sad med en vigtig roman i hånden.”

Turbine er stolte over at stå bag den danske udgave, som nyligt afdøde Pia Juul har oversat. Det er en vigtig roman, der handler om en gruppevoldtægt, om hvordan sproget hjælper gerningsmændene, om hvordan selv den mest brutale forbrydelse kan blive opfattet som ubelejlig, hvor Monika Fagerholms stil særlige stil giver læseren en unik mulighed for at forstå skyldfølelse og skam, fornedrelse og desperation, liderlighed og had.

“Jeg kunne faktisk næsten ikke helt forstå det, da Monika Fagerholms roman vandt i går. Jeg blev så glad på romanens vegne, på Monika Fagerholms vegne, og også på egne og Turbines vegne over, at så stærk og lysende god en roman nu kan få det store publikum, som den fortjener. Jeg håber, den ligger under rigtig mange juletræer i år,” slutter en glad Martin Graae Jørgensen.

Det eneste skår, der i dag er i glæden hos Turbine, er, at de gode nyheder og reaktioner ikke kan deles med Pia Juul, der på fremragende vis har oversat bogen til dansk. Det er trist, at hun ikke nåede at tage del i alt det gode, der sker nu.

Andet oplag er på vej fra tryk, og flere boghandlere har i dag købt mange eksemplarer hjem.

Kontakt:

PR og kommunikation Marie Jensby tlf.: 60548460 email: marie.jensby@turbine.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/turbine-glaeder-sig-over-vinderen-af-nordisk-rads-litteraturpris?releaseId=13603298

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu