ANNONCE

PRM / Tusinder afskåret fra lægehjælp efter branden i Moria

10. september 2020 15:04 | Af: Ritzau Info
 

Syge børn, gravide kvinder og ældre mennesker sidder i gaderne omkring den nedbrændte flygtningelejr Moria i 30 graders varme. Flere COVID-19-smittede er forsvundet i kaosset. Læger uden Grænser er klar til hjælpe, men må ikke nærme sig de evakuerede flygtninge.

Pressemeddelelse fra Læger uden Grænser (MSF)

Da flygtningelejren Moria brændte ned til grunden i går, efterlod det 12.000 mennesker på gaden uden den lægehjælp, mange af dem desperat har brug for.

Læger uden Grænsers danske anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup har i to måneder været udsendt til Moria som medicinsk teamleder. Hun fortæller, at Læger uden Grænser ikke kan få lov til at hjælpe de mange tusinde flygtninge, der sidder i gaderne omkring den nu nedbrændte lejr.

Selvom der endnu ikke er forlydender om hverken dræbte eller tilskadekomne i den altødelæggende brand, så er situationen kritisk for de mange tusinde flygtninge. De er blevet evakueret ud i gaderne omkring Moria, men må ikke komme ind i den nærmeste by, Mytilini.

“De har siddet på gaden i timevis i 30 grader uden vand. Der er mange ældre mennesker, der har det rigtig dårligt nu. Der er gravide kvinder. Børn med diarré, som ikke har vand. Deres tilstand forværres, som tiden går,” siger Kamma Skaarup.

Vi er klar med lægehjælpen

Og det er ikke, fordi deres tilstand var god til at begynde med.

I fem år har Læger uden Grænser som nogle af de eneste været til stede ved Moria med en lægeklinik. Mange af lejrens nu tidligere beboere er flygtet fra krig og forfølgelse.

De har PTSD, traumer, sår og skader såvel som de sygdomme, de har fået på grund af Morias elendige forhold. Vejrtrækningsproblemer og infektioner var udbredte i den tidligere ekstremt overbefolkede lejr, der hverken havde rent vand eller toiletter nok til de alt for mange beboere.

Læger uden Grænsers klinik overlevede heldigvis branden og er åbnet igen i dag. Men organisationen venter stadig på at kunne komme frem til de flygtninge, der sidder i gaderne omkring brandtomten.

Risiko for smitte efter branden i Moria

Læger uden Grænser er derudover bekymrede for risikoen for spredning af COVID-19-smitte. Inden branden var 35 flygtninge blevet testet positive for COVID-19. De er ligesom de 12.000 andre flygtet ud af lejren og væk fra flammerne.

Der er lige nu meget lidt overblik over, hvor alle de 12.000 beboere i lejren er. Mange sidder i gaderne, men andre kan være endt i bjergene omkring lejren. Lige nu ved vi, at kun otte ud af de 35 bekræftede COVID-19 smittede er blevet fundet.

Et lyspunkt er, at omkring 400 uledsagede børn vil blive evakueret til fastlandet og væk fra Lesbos, hvor Moria ligger. Hvad der skal ske med de resterende tusinder af flygtninge, vides endnu ikke, men Læger uden Grænser følger situationen og er i kontakt med myndighederne.

Kontakt:

Presseansvarlig Signe Dalgas Damgaard tlf.: 41777446 email: sda@copenhagen.msf.org

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/tusinder-afskaret-fra-laegehjaelp-efter-branden-i-moria?releaseId=13599693

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu