ANNONCE

PRM / Tyske 50Hertz og danske Energinet indviede “fyrtårnsprojekt” på Kriegers Flak

20. oktober 2020 12:27 | Af: Ritzau Info
 

50Hertz og Energinet indviede i dag en verdensnyhed, en hybrid elforbindelse mellem to lande, som ikke bare kobler de to landes elsystemer, men gør det gennem én dansk og to tyske havmølleparker. Kriegers Flak Combined Grid Solution kan sende havvind i land i både Danmark og Tyskland, og når det ikke blæser, kan kablerne bruges til elhandel mellem de to lande.

Pressemeddelelse fra Energinet

Med ved indvielsen, der både fandt sted i Berlin og på grund af Coronaforholdsregler også online, var Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister i Danmark, Peter Altmaier, økonomi- og energiminister i Tyskland og Kadri Simson, EU Kommissær for energiområdet.
Alle tre ønskede tillykke, og Altmaier kaldte det et “fyrtårnsprojekt” for grænseoverskridende samarbejde om havvind.
Ifølge Dan Jørgensen er Combined Grid Solution en milepæl i den grønne omstilling, og han fremhævede, at det banebrydende projekt kan bidrage med vigtige erfaringer til Danmarks kommende energiøer.

Se film om CGS-projektet her.
Også strøm, når det ikke blæser
Kriegers Flak Combined Grid Solution kobler den kommende danske havmøllepark Kriegers Flak og de to tyske havmølleparker Baltic 1 og 2. Dermed kan de kabler, der sender strømmen fra havmøllerne i land, ikke blot transportere vindstrøm ind til forbrugerne, men også bruges til at sende strøm frem og tilbage mellem de to lande. Når havmøllerne ikke producerer energi, kan tysk strøm flyde til Danmark eller omvendt. Det sikrer, at kablerne udnyttes tæt på 100 procent, det styrker handel med strøm, øger konkurrencen på elmarkedet og skaber lavere elpriser, og desuden forbedrer det forsyningssikkerheden.

Back-to-back sikrer same takt
Strømmen fra den kommende Kriegers Flak havmøllepark kommer ind i det danske elsystem i Bjæverskov. I Tyskland kommer strømmen fra Baltic 1 og 2 ind i elsystemet i Bentwisch nær Rostock.
https://via.ritzau.dk/nyhedsrum/energinet/mi?publisherId=10304728&item=image-13612393″ alt=””/> her.

FAKTA

Den danske havmøllepark Kriegers Flak bliver på 600 megawatt. De tyske havmølleparker Baltic 1 og 2 er på hhv. 288 MW og 48 MW

Combined Grid Solution, der forbinder de danske og tyske havmølleparker, er på 400 MW, hvilket svarer til, at 400.000 husstandes forbrug kan transporteres gennem forbindelsen.

Forbindelsen har kostet ca. 300 millioner euro, hvoraf halvdelen er betalt af EU.

Læs mere her.

Kontakt:

Pressechef Jesper Nørskov Rasmussen, jnr@energinet.dk, mobil: 23 33 85 75.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/tyske-50hertz-og-danske-energinet-indviede-fyrtarnsprojekt-pa-kriegers-flak?releaseId=13602631

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu