ANNONCE

PRM / Udligning: Enigt byråd er blevet hørt

5. maj 2020 15:10 | Af: Ritzau Info
 

Et enigt byråd i Egedal Kommune har i månedsvis lagt pres på regeringen, for at få dem til at ændre deres udspil til udligningsreform. Det er en af årsagerne til, at Egedal Kommune nu skal af med 20 mio. kroner i udligning, frem for de knap 50 mio. kr. der var lagt op til.

Pressemeddelelse fra Egedal Kommune

– Jeg er meget tilfreds med, at Venstre valgte at gå med ind i forhandlingerne og lettet over, at der nu kommer ro omkring økonomien for fremtiden, sådan lyder den umiddelbare kommentar fra Egedals Borgmester, Karsten Søndergaard.

Efter månedlange forhandlinger lykkedes i dag partierne på Christiansborg at lande en aftale om udligningsreform. Udligningsreformen skal ændre den måde, penge bliver fordelt fra velstillede kommuner til mindre velstillede kommuner på.

For Egedal Kommune betyder det, at man skal aflevere knap 20 millioner kroner mere i udligning til kommuner med en dårligere økonomi end Egedal.

– Det er stadig rigtig mange penge, vi skal af med. Man skal tænke på, at vi i forvejen betaler rigtig meget til udligningen. Samtidig har vi en skatteprocent der ligger over landsgennemsnittet og en service under middel. Så jeg har svært ved at forstå at vi igen skal betale så meget. Men det er klart en forbedring, i forhold til det udspil regeringen kom med.

Byråd har stået sammen

I Regeringens udspil fra januar stod Egedal til at miste knap 50 mio. kroner. Det fik et samlet byråd på tværs af partierne til at lægge pres på forhandlingsparterne. Meldingen var klar. Et så stort beløb, ville have store konsekvenser for Egedals borgere, enten i form af højere skatter, færre penge til service eller manglende vedligehold af kommunale bygninger. I månederne der er gået, har Egedals politikere været i tæt dialog med politikerne på Christiansborg, forklaret konsekvenserne af udspillet i medierne og skrevet læserbreve.

– Der skal lyde et stort tak til byrådet for, at stå last og brast i så vigtig en sag som den her. Det har været helt afgørende for de meldinger, vi har kunnet give til forhandlerne og de holdninger vi har tilkendegivet i medierne, at vi på tværs af partierne har været enige om, at det oprindelige udspil, var skudt langt over målet. Nu må vi se på, hvad det har af konsekvenser at skulle af med 20 mio. kr. Men vi skal nok finde pengene og bidrage til et mere balanceret Danmark, siger Karsten Søndergaard.

På Christiansborg er Venstre og Socialdemokratiet blevet enige om, at der i fremtiden ikke kan laves en ny reform, uden at det andet parti tages i ed. Den holdning glæder viceborgmesteren i Egedal Kommune, der har været helt enig med kommunens borgmester om, at Egedal ikke var blevet fair behandlet i første omgang.

– Jeg er glad for, at vi uanset partifarve har arbejdet tæt sammen i byrådet om at påvirke Regeringen og politikerne på Christiansborg. Vi har en tradition for at samarbejde i Egedal og det her viser, at det er lykkes ret godt. Borgerne kommer ikke til, at kunne mærke det her på velfærden, siger viceborgmester Ib Sørensen.

For yderligere information kontakt pressetelefonen på: 72596203

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/udligning-enigt-byrad-er-blevet-hort?releaseId=13592850

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu