PRM / Udligning: Skuffende sammenbrud, men hellere ingen ny aftale end en dårligere aftale

17. april 2018 12:11 | Af: Ritzau Info
 

Dagens nyhed om, at forhandlingerne om en ændring af den kommunale udligning er brudt sammen, modtages med skuffelse i Lolland Kommune. Men hellere det nuværende system fremfor ændringer, der havde gjort ubalancerne på det kommunale danmarkskort endnu større, end de er i forvejen.

Pressemeddelelse fra Lolland Kommune

Borgmester Holger Schou Rasmussen siger:

“Dagens sammenbrud er en skuffelse. Det her var en af de vigtigste, hvis ikke dén vigtigste, beslutning for det kommunale Danmark siden kommunesammenlægningen i 2007.”

“Jeg har ikke mødt borgmestre eller talt med nogle på Christiansborg, som ikke mener, at det nuværende udligningssystem ikke er utidssvarende, uigennemsigtigt og ubalanceret. Hvad der er galt, er der selvfølgelig forskellige opfattelser af, men alle er enige om, at der var behov for et nyt system for at sikre, at vi på tværs af kommunegrænser kan sikre nogenlunde samme kernevelfærd for samme skatteprocent. Der er brug for et nyt, balanceret og gennemsigtigt udligningssystem, og derfor er dagens nyhed ærgerlig for os alle.”

Men ingen aftale for enhver pris, og på trods skuffelsen over at det ikke lykkes i denne omgang, så er Holger Schou Rasmussen lettet over, at regering og Folketing ikke er nået frem til en aftale, der fremfor at rette de åbenlyse skævhederne i det nuværende system, gør skævhederne endnu større.

“Inden finansieringsudvalget kom med deres anbefalinger, og inden forhandlingerne begyndte havde mange næppe fantasi til at forestille sig, at et nyt system kunne stille landdistriktskommuner som Lolland værre, end vi er stillet i dag. Men det kunne det overraskende nok.”

“Det kan vi se af udvalgets anbefalinger, og af de forslag der har været på bordet under de sidste ugers forhandlinger. Set i det lys kører Lolland Kommune hellere videre med det nuværende udligningssystem fremfor et nyt, der graver grøfterne i Danmark større, end de er i forvejen. Det havde ingen parter været tjent med”, siger Holger Schou Rasmussen og fortsætter:

“Det er skuffende, at det ikke bliver til nogen ændring af det kommunale udligningssystem i denne omgang, men hellere ingen aftale fremfor at gøre et dårligt system dårligere”, slutter borgmesteren, som opfordrer til, at der nu nedsættes udligningskommission, som får til opgave at komme med forslag til et moderne udligningssystem, hvor pengene følger borgerne og borgernes forventede udgiftsbehov.

Kontakt:

Borgmester Holger Schou Rasmussen tlf.: 23 24 91 80

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/udligning-skuffende-sammenbrud-men-hellere-ingen-ny-aftale-end-en-darligere-aftale?releaseId=12670192

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu