ANNONCE

PRM / Underdimensionerede føringsveje kan give dataproblemer

10. juni 2020 07:00 | Af: Ritzau Info
 

Fejl i datanetværk kan skyldes overfyldte kabelbakker, hvor utilstrækkeligt beskyttede datakabler ligger for tæt på strømkabler.

Pressemeddelelse fra Lemvigh-Müller A/S

Mange fejl og driftsproblemer i netværksinstallationer kan spores tilbage til manglende overholdelse af den såkaldte separationsafstand mellem strømforsynings- og datakabler. Det konstaterer Jesper Andersson, salgsingeniør hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller og som den eneste i Norden akkrediteret specialist i design af datacenter- og kommunikationsnetværksteknologi (DCDC og RCDD) af den globale vidensinstitution BICSI.

Sikrer mod driftsforstyrrelser
Separationsafstande mellem strømforsynings- og datakabler i bygninger er fastlagt i den fælleseuropæiske standard EN 50174-2. Anbefalingerne her skal sikre installationens datakabler mod elektromagnetisk støj fra strømforsyningskabler. Elektromagnetisk støj kan føre til transmissionsfejl, der giver driftsforstyrrelser, for eksempel i virksomheders it-systemer.

Anbefalingerne er imidlertid relativt komplicerede, og for at kunne overholde dem skal installatøren have fuldt overblik over både føringsvejenes konstruktion og kablernes belastning og opbygning. Derfor får Jesper Andersson og hans kollegaer i Lemvigh-Müllers datakablingsteam ofte spørgsmål om separationsafstand, valg af kabeltype og ikke mindst dimensionering af føringsveje.

Afsætter for lidt plads
“Selv i nybyggerier og ved renoveringsprojekter ser vi eksempler på, at der er afsat for lidt plads til føringsveje. Dertil kommer, at selv en grundig kortlægning af en installation kun er et øjebliksbillede. Alle, som arbejder med netværks- og strømforsyningsinstallationer, ved at der hurtigt kan opstå behov for at øge kapaciteten. Derfor anbefaler vi, at der etableres føringsveje med god plads – eller i det mindste sikres mulighed for udvidelse,” siger Jesper Andersson.

Selv i helt almindeligt forekommende installationer kan der kræves overraskende stor separationsafstand. Hvis for eksempel et trefaset strømforsyningskabel forsikret med 250 A er oplagt i en almindelig gitterbakke, og der i samme bakke ligger uskærmede datakabler i kategori 6a, skal separationsafstanden mellem strøm- og datakablerne være i størrelsesordenen 114 mm, afhængig af fabrikat.

Datakabler kan isoleres
Der er dog mulighed for at overholde de anbefalede separationsafstande, også uden at fylde føringsvejene med tom luft. Det kan for eksempel ske ved at isolere datakabler i lukkede stålkanaler eller stålrør, som oplægges i eksisterende gitterbakker.

Det er ikke blot en god ide ud at holde en forskriftsmæssig separationsafstand ud fra et driftssikkerhedssynspunkt. Det er faktisk et lovkrav, som har eksisteret siden EN 50174-2 i 2017 blev en del af den danske installationsbekendtgørelse.

Sker ikke bevidst
Selv om han ser eksempler på det, tror Jesper Andersson ikke det sker bevidst, når installatører ikke overholder de anbefalede separationsafstande.

“Det handler nok snarere om at få afsluttet en opgave til den aftalte tid og pris, og i nogle tilfælde kan det være tidkrævende og dyrt at opgradere en føringsvej. Men som installatør skal være klar over, at man så at sige bygger en potentiel fejlkilde ind i sin kundes system, hvis separationsafstanden ikke er overholdt,” siger han.

Anbefaler kraftigere datakabler
Lemvigh-Müllers datakabelteam anbefaler, at man ved nye datakabelinstallationer anvender kabeltypen kategori 6a eller højere i skærmet udførelse (F/FTP). Ud over bedre beskyttelse mod elektromagnetisk støj er den kabeltype i kraft af et større lederareal bedre egnet til Power over Ethernet (PoE), hvor enheder som IP-telefoner, overvågningskameraer og WiFi-accespoints strømforsynes via datakablingen.

Kontakt:

Kommunikationsmedarbejder Kim Betak Pedersen tlf.: 3695 5352 / 2169 3530 email: kibp@lemu.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/underdimensionerede-foringsveje-kan-give-dataproblemer?releaseId=13594823

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu