ANNONCE

PRM / Verdens mest beundrede mennesker i 2020

25. september 2020 06:00 | Af: Ritzau Info
 

Obama-parret er verdens mest beundrede mand og kvinde

Pressemeddelelse fra YouGov Denmark

Barack Obama har væltet Bill Gates af pinden som verdens mest beundrede mand for første gang, siden YouGov begyndte sin årlige undersøgelse i 2014.

Michelle Obama topper igen i ĂĄr listen som verdens mest beundrede kvinde efter at have taget pladsen fra Angelina Jolie i 2019. Jolie selv er steget en plads siden sidste ĂĄr, sĂĄ hun nu indtager andenpladsen, mens Dronning Elizabeth II ogsĂĄ er rykket en plads op, sĂĄ hun nu er den tredjemest beundrede kvinde i verden.

Gates er rykket en plads ned – muligvis som resultat af rygterne om, at han pĂĄ en eller anden mĂĄde er involveret i spredningen af COVID-19. Den kinesiske præsident Xi Jinping indtager igen tredjepladsen, som han tidligere har haft fra 2015-2017.

https://d25d2506sfb94s.cloudfront.net/cumulus_uploads/inlineimage/2020-09-22/World’s%20Most%20Admired%202020-01.png” alt=””/>

I ĂĄr er undersøgelsen udvidet til 42 lande – det største antal nogensinde – og det betyder, at YouGov har interviewet mere end 45.000 mennesker for at udarbejde listen.

Stifter og leder af Tesla og SpaceX Elon Musk er årets højdespringer med en stigning på fire pladser fra 13.- til 9.-pladsen. Menneskerettighedsforkæmper Malala Yousafzai er modsat faldet flest pladser og er rykket fra nummer 6 til 14 på listen.

Entertainere dominerer stadig i høj grad den kvindelige top 20. Hvor 14 af de mest beundrede kvinder er skuespillere, sangere eller tv-værter (selvom personligheder som Emma Watson og Angelina Jolie også er kendt for deres humanitære arbejde). I kontrast hertil indeholder listen over de mest beundrede mænd flere personer fra det politiske liv, erhvervslivet og sportens verden.

Resultatet beregnes ud fra en kombination af svar pĂĄ to spørgsmĂĄl – om respondenten overhovedet beundrer personen og herefter, om det er den person, som respondenten beundrer mest. Hvert lands resultat i den globale liste vægtes ogsĂĄ i forhold til befolkningens størrelse (se mere under “Om undersøgelsen”).

Nye tilføjelser til dette års liste inkluderer klimaaktivist Greta Thunberg, popstjernerne Jennifer Lopez, Beyoncé og Shakira, skuespillerne Keanu Reeves og Scarlett Johansson, sportsstjernerne Michael Jordan og Virat Kohli, Indonesiens præsident Joko Widodo og den indiske menneskerettighedsforkæmperSudha Murty.

Barack Obama er mere beundret end Donald Trump i alle lande – med undtagelse af Ă©t

Mens Barack Obama er rykket en plads højere op på listen, er Donald Trump tilsvarende rykket en plads ned og placerer sig nu på 15.-pladsen globalt.

Obama topper den globale liste i 22 af undersøgelsens 42 lande inklusive USA. Trump klarer sig bedst i USA (andenpladsen), Sydafrika (tredjepladsen) og Vietnam (tredjepladsen), men overgår dog Obama i ét land, nemlig Rusland, hvor Trump indtager 11.-pladsen mod Obamas 15.-plads.

Hvem er bedst gennem tiderne ifølge World’s Most Admired?

Undersøgelsen viser, at fodboldspiller Cristiano Ronaldo fortsat vinder over rivalen Lionel Messi som den mest beundrede af de to. Mens Ronaldo i år rangerer som den 6. mest beundrede mand i verden, må Messi nøjes med en 11.-plads.

Ronaldo rangerer højere end Messi i 32 ud af 42 lande og har overgĂĄet sin konkurrent i de sidste tre globale undersøgelser. Dermed er Ronaldo den af de to, der har klaret sig bedst gennem tiderne, og vinder titlen som ĂĄrets GOAT (“Greatest of all time”).

https://d25d2506sfb94s.cloudfront.net/cumulus_uploads/inlineimage/2020-09-22/GOAT-01.png” alt=””/>

Mette Frederiksen stormer ind pĂĄ Danmarks top 10, mens kongefamilien stadig ligger i top

Den mest beundrede mand i Danmark er stadig Barack Obama, mens Bill Gates må nøjes med en fjerdeplads efter Dalai Lama på tredjepladsen.

Mens Kronprins Frederik beholder sin andenplads fra sidste ĂĄr, er han steget i popularitet fra en beundringsrate pĂĄ 15,89% til 20,74%.

Danskerne er generelt glade for deres kongefamilie – nĂĄr man kigger pĂĄ kvindernes top 20, indtages førstepladsen af Dronning Margrethe, mens Kronprinsesse Mary løber med andenpladsen. Dermed har Dronningen og hendes svigerdatter byttet pladser siden sidste ĂĄr.

Statsminister Mette Frederiksen er ny påkvindernes liste, hvor hun indtager fjerdepladsen lige efter Michelle Obama og før Margrethe Vestager.

https://via.ritzau.dk/data/images/00556/8d8465f5-9be3-450e-8dfd-d82995c151e9.PNG” alt=”Denmark” width=”600″ height=”351″/>

Om undersøgelsen

Fra januar til marts indsamlede YouGov ĂĄbne nomineringer fra paneldeltagere i 42 lande ved ganske simpelt at spørge dem: “Hvis du tænker pĂĄ nulevende personer i verden i dag, hvilken person [mand eller kvinde] beundrer du sĂĄ mest?” Disse nomineringer blev derefter anvendt til at udarbejde en liste over de 20 mænd og 20 kvinder, som fik flest nomineringer, og som blev nomineret i mindst fire lande. Yderligere 5-10 populære lokale personligheder blev tilføjet til listen i de forskellige lande.

Fordi første runde af undersøgelsen blev gennemført inden coronapandemien for alvor brød ud, nåede nogle af de personer, der har stået i spidsen for nationale bestræbelser for at bekæmpe sygdommen, ikke med på listen. Dette påvirker sandsynligvis ikke de globale resultater, da personer som disse, generelt mest er kendt i deres eget land, og en kandidat skal nomineres i mindst fire lande for at komme med på den globale top 20 (hvilket stadig er mindre sandsynligt, de ville have nået).

I den del af undersøgelsen, der er udført fra maj til september, anvendte vi herefter listen til at undersøge hver af de 42 lande ved at stille to spørgsmĂĄl: “Hvem beundrer du rigtig meget?”, hvor respondenter kunne vælge mellem mange forskellige personligheder baseret pĂĄ den udarbejdede liste, og “Hvem beundrer du MEST?”, hvor de kun kunne vælge Ă©n. Disse to tal blev lagt sammen til en procentdel, som angiver graden af beundring, som er vist til højre for hvert navn i grafikken ovenfor og i nedenstĂĄende tabel, som viser de fulde resultater for hvert land inklusive lokale berømtheder og offentlige personer:

Ved at stille respondenterne to spørgsmål, kan vi både se bredden (dvs. global udbredelse) og intensiteten i en persons støtte.

Alt i alt gennemførte vi undersøgelser i lande, der tilsammen dækker mere end 7/10 af verdens befolkning. Nogle dele af verden er dog bedre repræsenteret end andre, så vi vægtede den virkning, som nogle lande har på de endelige tal mere og vægtede andre mindre, så de globale tal mere præcist afspejler de overordnede holdninger i verden.

Alle undersøgelser blev foretaget online, og i mange af landene er internettets udbredelse begrænset til, at man kan sige, at eksemplerne kun repræsenterer den del af befolkningen, der er online. Lande og områder, hvor dette gælder, er Kina (inklusive Hong Kong), Egypten, Indonesien, Malaysia, Pakistan, Filippinerne, Thailand og Vietnam.

Kontakt:

Nordic Marketing Manager, PR og Marketing Tove Keldsen tlf.: +45 3142 6154 email: tove.keldsen@yougov.com

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/verdens-mest-beundrede-mennesker-i-2020?releaseId=13600652

** OvenstĂĄende pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau pĂĄ vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu