PRM / Yderkommuner taber stort i forslag til ny udligning: Ønsker regeringen et Danmark i ubalance?

3. april 2018 16:33 | Af: Ritzau Info
 

Udligningen mellem de rige og fattige kommuner reduceres, hvis regeringens forslag til en ny udligningsordning vedtages, skriver det økonomiske ugebrev NB-Økonomi. Danmark knækker over i to, hvis forslaget realiseres, lyder det fra landsforeningen Danmark på Vippen og flere borgmestre.

Pressemeddelelse fra Danmark på Vippen

“Regeringen strikker angiveligt at model sammen, hvor de rige hovedstadskommuner vinder, mens en række yder- og landkommuner taber. Det er helt uhørt,” siger Kim Ruberg, formand for Danmark på Vippen.

NB-Økonomi er kommet i besiddelse af regeringens ændringsforslag til de modeller til en ny udligningsordning, som Finansieringsudvalget præsenterede i februar måned. Her fremgår det netop, at udligningen mellem de rige og fattige kommuner reduceres, hvis regeringsforslaget vedtages. Det vil betyde, at en lang række kommuner i specielt Jylland, på Fyn, Sydhavsøerne og Bornholm skal spare eller sætte skatten op i de kommende år, skriver NB-Økonomi.

“På baggrund af de oplysninger bliver vi nødt til at sætte spørgsmålstegn ved, om regeringen ønsker et Danmark i balance? Meget tyder desværre på, at man går mere op i at tilgodese en række velhavende hovedstadskommuner. Jeg er direkte chokeret over, at regeringen kompenserer de hovedstadskommuner, som i en årrække har modtaget for meget i udligning på grund af fejl i det nuværende system,” siger Kim Ruberg.

Han henviser til de milliarder, som flere hovedstadskommuner fejlagtigt har modtaget siden 2007 på grund af forkerte oplysninger om udlændinges uddannelse og for høje enhedsbeløb i den særlige udlændingeudligning.

“Midler, som kommer oveni de rigtig mange milliarder af danskernes fælles skattepenge, der i uforholdsmæssig stor mængde både direkte og indirekte tilfalder hovedstadsområdet og er basis for rigdommen i hovedstadskommunerne,” siger Kim Ruberg.

Arne Boelt: Italienske tilstande
I Hjørring Kommune påpeger borgmester Arne Boelt (S), at regeringens forslag vil knække Danmark over i to. Hjørring Kommune står ifølge NB-Økonomis beregninger til at tabe over 100 mio. kr., hvis regeringens forslag realiseres:

“Udligningssystemet skal give kommunerne nogenlunde lige muligheder for at finansiere den kommunale service. Systemets kriterier og fejl i udlændingeudligningen har over de sidste 10 år utilsigtet flyttet flere milliarder kroner til hovedstadsområdet og skabt et Danmark i ubalance, hvor yderkommunerne kører på 2. klasse med lav kommunal service på skole, dagtilbud og ældrepleje og med et højere skatteniveau end hovedstadskommunerne. Med regeringens forslag bliver ubalancen markant større. Så stor, at Danmark knækker over i to dele. Vi får et samfund som Italien, hvor befolkningen har mistet tilliden til magthaverne og demokratiet,” siger Arne Boelt.

Også Ringkøbing-Skjern Kommune står til at tabe over 100 mio. kr., hvis regeringens ændringsforslag bliver vedtaget. Det vil gå hårdt ud over den borgernære velfærd, siger Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune:

“Den regning, der skal betales, hvis forslaget bliver til virkelig, sender regeringen direkte til de borgere uden for hovedstadsområdet, der allerede i dag må betale en højere skat for at få en god kommunal service. Det skaber et geografisk pilskævt Danmark, hvor statsskattepenge fra de produktive dele af Danmark reelt finansierer højere service og lavere skatter i hovedstadsområdet. Dermed svækker politikerne endnu engang de områder af landet, hvor vores afgørende eksportvirksomheder er placeret, og hvor langt størstedelen af værdierne skabes.”

Se hele opgørelsen over, hvilke kommuner der taber mest, på NB-Økonomis hjemmeside: www.nb-okonomi.eu.

Kontakt:

Martin Ø. Carstensen
Kommunikationschef Danmark på Vippen
Mail: martin@danmarkpaavippen.dk
Tlf.: 23 71 00 43

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/yderkommuner-taber-stort-i-forslag-til-ny-udligning-onsker-regeringen-et-danmark-i-ubalance?releaseId=12556997

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu