Presset bank kæmper sig ud af mystisk kæmpelån

5. marts 2013 22:30 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Presset bank kæmper sig ud af mystisk kæmpelån
Billede mangler

Ikke alene er Sparekassen Faaborg under voldsomt pres fra store tab på dårlige lån. Banken har også indtil for nylig været eksponeret med højrisikolån for et trecifret millionbeløb til andre mindre banker, hvoraf flere er kollapset. Det skriver Berlingske Business onsdag.

 

Denne helt usædvanlige konstruktion hænger tæt sammen med fonden bag Sparekassen Faaborgs historie. For da tiderne var bedre, lånte Fonden for Sparekassen Faaborg ud til ti andre pengeinstitutter. Lånene var af den særlige, risikovillige slags, som under krisen har været tabt på stedet, hvis en bank er krakket.

Arrangementet gik så dårligt, at fonden ved udgangen af 2009 havde tabt mere end halvdelen af sin kapital. Situationen var så alvorlig, at Fonden for Sparekassen Faaborg solgte aktiviteter til Dansk Merchant Capital eller DMC Fyn. Men alligevel hang Sparekassen Faaborg helt frem til sidste år på et lån på 250 millioner kroner til DMC Fyn, erfarer Berlingske Business.

Sparekassen Faaborg bekræfter i en e-mail, at man endda var nødt til at garantere for det tvivlsomme låneengagement. Så tabene fra andre bankers krak kunne altså helt frem til sidste år ende i Sparekassen Faaborg, som alene i 2012 tabte 60 procent af egenkapitalen. Nu er bankens pengetank en af landets svageste, og ledelsen forsøger at genrejse bankens styrke og har ad flere omgange uden held forsøgt at fusionere med andre stærkere pengeinstitutter.

Spørgsmål: Hvorfor valgte I at gå ind i investering i ansvarlig kapital i pengeinstitutter?

»Det er beslutninger, som er truffet af fondens tidligere ledelse, og det kan vi derfor af gode grunde ikke svare på,« skriver sparekassen i en e-mail.

Sparekassen Faaborg vil ikke oplyse hvor store tab, man har haft på at komme ud af de tvivlsomme lån. Blandt andre den krakkede Tønder Bank var i sin tid på kundelisten. Men Sparekassen Faaborg tabte i 2012 440 millioner kroner, hvoraf en del af underskuddet kan henføres til, at en række store og komplicerede engagementer er afviklet eller reduceret sidste år.

Nu oplyser banken, at man endelig er ude af lånene til andre banker.

»Sparekassen Faaborg har i dag, hverken direkte eller indirekte, nogen eksponering i forhold til ansvarlig lånekapital i andre pengeinstitutter,« skriver Sparekassen Faaborg, som ikke ønsker at oplyse yderligere om konkrete kundeforhold.

DMC Finans ejes i dag af Dansk Merchant Capital, der er finansiel rådgiver for banker. Blandt andet har Dansk Merchant Capital hjulpet kriseramte banker som Vestjysk Bank, Aarhus Lokalbank og Sparekassen Lolland med at fremskaffe ekstra kapital.

Direktør for Dansk Merchant Capital Flemming C. Pedersen oplyser, at den store gældspost i DMC Fyn på en kvart milliard kroner vil være voldsomt reduceret eller afviklet i det kommende regnskab, som snart offentliggøres:

»Regnskabet for 2011 var et sandt og retvisende billede per 31/12 2011. Men der er gået fem kvartaler siden dengang.«

»Finanstilsynet vil ikke kommentere Sparekassen Faaborg, men oplyser, at pengeinstitutter, der direkte skyder ansvarlig kapital ind i andre institutter, som hovedregel skal fradrage beløbet i sin basiskapital. I andre situationer vil det bero på en konkret vurdering, hvordan det konkrete udlån skal belaste instituttets kapital eller solvensbehov,« skriver Finanstilsynet i en e-mail.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu