Prins Henrik omgivet af sine nærmeste: Derfor ville han hjem til Fredensborg Slot

13. februar 2018 15:07 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Prins Henrik ønsker at tilbringe sin sidste tid omgivet af sin familie.

Efter længere tids indlæggelse er prins Henrik tirsdag blevet overflyttet til Fredensborg Slot. Det oplyste Kongehuset for kort tid siden i en kortfattet pressemeddelelse.

Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby oplyser til flere medier, at prinsen nu befinder sig sammen med Dronning Margrethe i parrets nordsjællandske residens. Prins Henrik har ifølge Kongehuset ønsket at tilbringe sin sidste tid på Fredensborg Slot. Newsbreak.dk har kontaktet Kongehusets kommunikationsafdeling for at spørge til en uddybning af baggrunden for prinsens valg. Kongehuset er endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen, men Lene Balleby har givet enslydende kommentarer til flere medier.

– Hans Kongelige Højhed Prins Henrik er kommet hjem til Fredensborg klokken 13. Her vil han være omgivet af sine nærmeste i den sidste tid og være i de rammer, der betyder noget for ham, siger Lene Balleby til BT.

Det danske svar på Cayx

Fredensborg Slot er regentparrets mest benyttede residens ud over Amalienborg, og mange statsbesøg samt private officielle kongelige begivenheder bliver afholdt på slottet, der ligger ved Esrum Sø. Dronning Margrethe og Prins Henriks bryllupsfest blev holdt på Fredensborg Slot.

DR’s kulturkorrespondent Mette Hybel beskriver Fredensborg Slot, som et dansk svar på prins Henriks elskede vinslot i Frankrig, Château de Cayx. Samtidig er slottet et helt centralt samlingspunkt for den danske kongefamilie.

– Alle de store fester har igennem snart 300 år været afholdt på Fredensborg Slot. Og regentparret har boet fast på Fredensborg næsten halvdelen af året, siger Mette Hybel til dr.dk.

Fakta

Fredensborg var oprindeligt et jagtslot

Hoffet har tirsdag meddelt, at prins Henrik har forladt Rigshospitalet og i stedet er blevet kørt til det kongelige slot Fredensborg, der betyder meget for ham.

Læs mere her om det snart 300-årige slot:

  • Fredensborg Slot blev indviet i 1722 som jagtslot for Frederik IV. Det er senere blevet ombygget og udvidet.
  • Det ligger ved Asminderød i Nordsjælland, tæt ved Esrum Sø.
  • Slottet blev i en lang periode slet ikke brugt, men Christian IX og dronning Louise brugte det til at samle børn og svigerbørn, der repræsenterede flere europæiske kongehuse.
  • Dronning Margrethe og prins Henrik har brugt slottet tre måneder om foråret og tre måneder om efteråret.
  • Der er holdt flere officielle fester her – både regentparret og kronprins Frederik og prinsesse Mary fejrede bryllupsfest på Fredensborg, og regentparret fejrede også deres sølvbryllupsfest her.
  • Slottet bruges også til at modtage statsoverhoveder fra andre lande.
  • Der hører en stor have til slottet på 120 hektar, ligesom der er opført en slotskirke i tilknytning til slottet.
  • Slotshaven rummer en lang række skulpturer og kunstværker. Et af dem, “Miss Fredensborg” har prins Henrik lavet og givet til sin kone i anledning af parrets guldbryllup.

Kilde: Kongehuset og kongeligeslotte.dk.

Fredag meddelte Kongehuset, at prins Henriks tilstand var “alvorligt forværret”, samt at kronprins Frederik havde afbrudt sit ophold ved vinter-OL i Sydkorea for at rejse hjem til sin syge far.

Prinsens tilstand er alvorlig

Kongehuset oplyser nu, at “Prinsens tilstand forbliver alvorlig”.

Prins Henrik har været indlagt siden 28. januar. Inden sin indlæggelse opholdt han sig i en længere periode i Sharm el-Sheikh i Egypten.

I løbet af fredagen og henover weekenden har Prins Henrik modtaget mange besøg fra sine nærmeste familiemedlemmer. Kronprins Frederik rejste fredag hjem fra vinter-OL i Pyeongchang, og Kongehuset oplyste samtidig, at prins Henriks tilstand var “alvorligt forværret”.

Demens og svulst

Også flere af Prins Henriks søskende har rejst fra Frankrig til Danmark for at aflægge besøg hos deres bror på Rigshospitalet.

Det har tidligere været meddelt fra kongehuset, at prinsen har fået konstateret en godartet svulst i venstre lunge, og at han skulle i behandling for en lungeinfektion.

Hoffet har dog ikke meldt noget nærmere ud om prinsens diagnose.

Prinsens tilstand har fået dronningen til at aflyse arrangementer i den kommende tid.

Dronningen aflyser en offentlig audiens 19. februar.

Derudover skulle dronningen have deltaget i Skuespilhusets tiårsjubilæum i København fredag 16. februar, men det er også blevet fjernet fra kalenderen.

I september meddelte kongehuset, at prins Henrik lider af demens.

Demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket.

En måned tidligere vakte prinsen stor opsigt, da han meddelte, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke som planlagt.

Fakta

Prins Henrik er alvorligt syg

Prins Henrik er tirsdag kommet hjem til Fredensborg Slot, hvor han ønsker at opholde sig sin sidste tid. Hans tilstand forbliver alvorlig, oplyser kongehuset.

Læs her om prins Henriks sygdomsforløb:

Juli 2017:

Prins Henrik bliver opereret på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Han bliver opereret i højre lyske og får en ballonudvidelse i højre bækkenkar.

Operationen bliver foretaget som følge af forsnævringer på pulsårerne, der også er kendt som åreforkalkninger. Prinsen er indlagt i omkring en uge i forbindelse med indgrebet.

August 2017:

Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet efter tiltagende smerter i højre ben. Smerterne er eftervirkninger fra operationen i juli, som ellers forløb efter planen.

Prinsen bliver behandlet medicinsk, og der forventes ikke yderligere kirurgiske indgreb.

Han er indlagt i lidt mere end en uge.

September 2017

Kongehuset meddeler, at prins Henrik lider af demens. Demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket.

En måned tidligere vakte prinsen stor opsigt, da han meldte ud, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke som planlagt.

Januar 2018:

Den 28. januar bliver prins Henrik indlagt på Rigshospitalet. Indlæggelsen sker i forlængelse af sygdom opstået i Egypten.

Februar 2018:

Prins Henrik bliver undersøgt for en tumor i venstre lunge. Den viser sig at være godartet, oplyser kongehuset 2. februar.

En uge senere, 9. februar, lyder meldingen fra kongehuset, at prins Henriks tilstand er alvorligt forværret.

Han overføres til Infektionsmedicinsk Klinik med en lungeinfektion.

Den 13. februar bliver prins Henrik overført fra Rigshospitalet til Fredensborg Slot, hvor prinsen ønsker at opholde sig i sin sidste tid.

Der oplyses ikke yderligere fra kongehuset.

Kilder: Ritzau, kongehuset.

 

 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu