Forfatter: Prinsens solo-begravelse vidner om dyb krise

3. august 2017 17:52 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

At dronningen og prins Henrik skal begraves hver for sig, er udtryk for dyb krise. Det mener forfatter.

Prins Henriks begravelse bliver ikke ved siden af dronning Margrethe, det har blandt andet Kendte.dk, berettet om tidligere torsdag. Og prins Henriks begravelse bliver derfor et klokkeklart eksempel på, at ægteskabet mellem Henrik og Margrethe er i dyb krise, det vurderer journalist og forfatter til bøger om kongehuset Trine Villemann.

– Det er højst usædvanligt, at en regerende dronning ikke stedes til hvile sammen med sin mand. Det vidner om et ægteskab i dyb krise, siger Trine Villemann.

Kongehuset har i en pressemeddelelse bekræftet, at prins Henriks begravelse ikke bliver i Roskilde Domkirke, som det har været planlagt.

Meldingen kommer ikke ud af den blå luft, vurderer Trine Villemann.

– Et ugeblad har skrevet om det, og snakken går. I den situation er kongehuset nødt til at reagere.

– Det er en slags damage control (begrænsning af skaden, red.), vi ser. Det med begravelse af monarker, deres gemaler og gemalinder, er noget, der skal være styr på. Derfor er kongehuset nødt til at reagere, hvis man skal undgå, at folk mister respekten, siger Trine Villemann.

Hun ser meldingen om prins Henriks begravelse som et tegn på spændinger i ægteskabet.

– Vi har set mange eksempler på, at dronningens ægteskab er i dyb krise. Og det handler mindre om dronningen, men om at prins Henrik føler sig tilsidesat, siger hun.

Der er plads til det

Forventningen har ifølge Villemann været i kongehuset, at de to skulle begraves side om side. I overensstemmelse med den historiske tradition.

– Hvis vi bare går en generation tilbage, så ligger kong Frederik 9. og dronning Ingrid i det åbne kapel ved Roskilde Domkirke.

– Det blev bygget så stort, at der også ville være plads til dronning Margrethe og hendes mand. Der skulle de to ligge sammen.

– Senere blev der så bestilt et glassarkofag til flere millioner kroner. Så forventningen fra kongehusets side var, at når den tid kom, så skulle Margrethe og Henrik ligge side om side samme sted, hvor dronningens forældre også ligger, siger Trine Villemann.

At det ikke kommer til at ske, er ifølge journalistens vurdering “fuldstændig uhørt”.

Hun er ikke alene om at have det sådan.

Kongehuset har i forbindelse med nyheden gjort det klart, at det stadig er planen, at prins Henriks begravelse foregår i Danmark. Til Ekstra Bladet har Trine Villemann fortalt, hvad hun mener om den påstand.

– Han er fuldstændig ligeglad. Han er en alfahan, og når han har sat sig noget i hovedet, så bliver det, som han vil have det. Jeg er sikker på, at en del af ham vil blive stedt til hvile på Cayx, for det er hans brændende ønske, siger Trine Villemann til Ekstra Bladet.

Fakta

Blå bog om prins Henrik

Her kan du læse om prins Henrik og hans baggrund:

* Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, født 11. juni 1934 i Talence, Gironde, Frankrig.

* Den næstældste af i alt syv søskende.

* Blev 10. juni 1967 i Holmens Kirke gift med Margrethe, der dengang var tronfølger i Danmark.

* Far til kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969).

* I dronning Magrethes nytårstale i 2015 blev det meddelt, at prins Henrik ville pensioneres.

* I april 2016 frasagde han sig sin titel som prinsgemal for igen at blive tituleret prins Henrik.

* I sin ungdom har prins Henrik læst blandt andet jura, statskundskab samt kinesisk og vietnamesisk. Arbejdede inden ægteskabet blandt andet for den franske ambassade i London.

* Ud over dansk og fransk taler prinsen engelsk, kinesisk og vietnamesisk.

* Driver vinslottet Château de Caix i Cahors i Frankrig. Slottet er også regentparrets sommerresidens og ligger tæt på prinsens barndomsegn.

* Prinsen har udgivet flere digtsamlinger og kogebøger.

* Bedstefar til prins Nikolai (1999), prins Felix (2002) prins Christian (2005), prinsesse Isabella (2007), prins Henrik (2009), prins Vincent (2011), prinsesse Josephine (2011) og prinsesse Athena (2012).

/ritzau/

/ritzau/

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu