Prins Henriks sygdom får konsekvenser for Margrethe og alle os andre

12. februar 2018 18:33 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Dronningen har sadlet om de seneste dage.

Den planlagte offentlige audiens mandag 19. februar på Christiansborg Slot, hvor Dronning Margrethe skulle deltage, er aflyst. Det fremgår af kongehusets officielle kalender.

Årsagen til aflysningen er H.K.H Prins Henriks tilstand, der har gjort, at Margrethe og andre af Henriks nære for tiden bruger en hel del af deres liv på at besøge ham.

De seneste dage har Prins Henrik haft besøg af blandt andet Prins Joachim og Dronning Margrethe og flere andre pårørerende. Søndag aflyste dronningen et besøg på Sankt Lukas Hospice i Hellerup, der skulle have fundet sted mandag, for at besøge prinsen, og nu er der altså blevet aflyst endnu en officiel begivenhed.

Historisk begivenhed

Offentlige audienser afholdes på en række mandage i løbet af et år. Kongehuset.dk skriver, at man ved en offentlig audiens eksempelvis har mulighed for at takke dronningen for deltagelse ved en åbning eller et besøg, for tildeling af en orden eller en medalje og for kongeulig udnævnelse og afsked.

Gennem historien har borgere haft forskellige muligheder for at komme i audiens hos landets regent. Ifølge Kongehuset.dk kunne man under Christian V eksempelvis henvende sig med en bøn eller anmodning, mens kongen ventede på, at hans hest blev gjort klar.

Næste offentlige audiens er nu 5. marts 2018.

Fakta

Prins Henriks indlæggelse

Prins Henrik er indlagt på Rigshospitalet, hvor hans tilstand er alvorligt forværret.

Det oplyser kongehuset fredag, som dog ikke vil uddybe. Kronprinsen rejser hjem fra Sydkorea, og familien samles om prinsen.

Læs her om prins Henriks seneste sygdomsforløb og demensdiagnose:

* Juli 2017:

Prins Henrik bliver opereret på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Han bliver opereret i højre lyske og får en ballonudvidelse i højre bækkenkar.

Operationen bliver foretaget som følge af forsnævringer på pulsårerne, der også er kendt som åreforkalkninger. Prinsen er indlagt i omkring en uge i forbindelse med indgrebet.

* August 2017:

Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet efter tiltagende smerter i højre ben. Smerterne er eftervirkninger fra operationen i juli, som ellers forløb efter planen.

Prinsen bliver behandlet medicinsk, og der forventes ikke yderligere kirurgiske indgreb.

Han er indlagt i lidt mere end en uge.

* September 2017

Kongehuset meddeler, at prins Henrik lider af demens. Demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket.

En måned tidligere vakte prinsen stor opsigt, da han meldte ud, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke som planlagt.

* Januar 2018:

Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet. Indlæggelsen sker i forlængelse af sygdom opstået i Egypten.

* Februar 2018:

Prins Henriks tilstand forværres alvorligt, oplyser kongehuset.

Kronprins Frederik har derfor afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med de vinterolympiske lege, og er på vej til Danmark.

Kilder: Ritzau, kongehuset.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu