Privatskoler malker folkeskolens økonomi

22. maj 2012 14:14 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Privatskoler malker folkeskolens økonomi
Billede mangler

Privatskolerne er de senere år skudt op som paddehatte i den danske muld. Men samtidig bliver folkeskolernes pengekasser udhulet.
Det skriver Ugebrevet A4. Alene i år er antallet af små private friskoler steget med 22. Og hvor folkeskolens udgifter er blevet slanket med fire procent er den offentlige støtte til privatskoler steget med 12 procent.
Kommunerne er på grund af faldende børnetal og økonomisk krise tvunget til at spare, mens privatskolerne kan etablere sig uafhængigt af den spændetrøje, kommunerne er underlagt.
I Nyborg Kommune må bliver en fjerdedel af de midler, kommunen havde afsat til pædagogisk udvikling af folkeskolen afsat til en friskole med kun 33 elever.
– Sagen er jo, at de lokale friskoler gør det overordentlig svært at forudsige vores elevgrundlag. Effekten af folkeskolesammenlægningerne kan derfor hurtigt udhules af lokale friskoler, siger borgmester Erik Christensen til Ugebrevet A4.
Hans kommune har sparet 11 procent af udgifterne til folkeskolerne fra 2008 til 2012. Men i samme periode er udgifterne til privatskolerne steget med 26 procent.
Også i Helsingør er folkeskolens budgetter udfordret. Her er antallet af privatskoleelver vokset med 30 procent siden 2008.
Det koster, siger byrådsmedlem i Helsingør Kommune og medlem af KL’s børne- og kulturudvalg for de Konservative, Malene Carmel (K).
– Eleverne forlader jo ikke i vores folkeskoler i hele klasser af gangen. Så når vi mister en elev til privatskolerne fører det uvægerligt til færre midler for folkeskolen. På den korte bane skal vi altså lave den samme skole for mindre midler, siger hun til Ugebrevet A4.
SF’s børne- og undervisningsordfører, Annette Vilhelmsen mener, at problemerne er skabt af ti års bureaukrati og dokumentationskrav til folkeskolerne under den forrige regering.
– Hovedproblemet er ikke de frie grundskoler, men derimod den forrige regerings kontrolmani med folkeskolen. Ti år med mistillid og voksende bureaukrati har ganske enkelt hæmmet kommunernes muligheder for selv at skabe en god lokal folkeskole, siger hun til Ugebrevet A4.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu