ANNONCE

Producent: Her er der corona-middel til alle

31. juli 2020 05:27 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Remdesivir er det første lægemiddel, der i et større klinisk studie har vist effekt på patienter med covid-19.

Til september forventer det amerikanske medicinalselskab Gilead at producere nok af lægemidlet Remdesivir til at imødekomme den globale efterspørgsel.

Det melder Gileads administrerende direktør, Daniel O’Day, sent torsdag aften dansk tid efter en præsentation af virksomhedens kvartalsregnskab. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Remdesivir er det første lægemiddel, der i et større klinisk studie har vist effekt på patienter med covid-19, der er sygdommen, der forårsages af smitte med coronavirus.

Medicinen kan nedsætte indlæggelsestiden fra 15 til 11 dage, var konklusionen på studiet, som også er udført i Danmark.

Gilead begyndte denne måned kommercielt salg af lægemidlet, der gives til indlagte coronapatienter.

I maj gav USA’s føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed (FDA) tilladelse til brug af midlet, men det er endnu ikke fuldt godkendt, skriver Reuters.

Midlet blev på meget kort tid godkendt i EU til behandling af patienter over 12 år med lungebetændelse og behov for behandling med ilt.

Hidtil har efterspørgslen på Remdesivir overgået udbuddet i mange dele af verden, men det forventer den administrerende direktør at ændre i de kommende par måneder.

Fakta

Remdesivir

* Remdesivir er et såkaldt bredspektret antiviralt lægemiddel. Det er udviklet af medicinalfirmaet Gilead Sciences i 2009.

* Remdesivir blev oprindeligt udviklet til at behandle hepatitis og som muligt middel mod ebola.

* Det er endnu ikke godkendt, men Det Europæiske Lægemiddelagentur er tæt på en godkendelse, efter studier har påvist en effekt mod coronavirus. I USA er der udstedt en tilladelse til nødbehandling, så det kun kan bruges i akutte tilfælde.

* Under coronapandemien har et globalt studie været i gang, hvor flere end 22 lande deltager, heriblandt Danmark. Det forventes afsluttet i løbet af sommeren.

* I Danmark har Lægemiddelstyrelsen givet tilladelse til, at man kan ansøge om brug af lægemidlet. Det har mindst ti danske hospitaler gjort.

* Allerede i april indikerede studier, at midlet havde en effekt mod coronavirus.

* Det er endnu uklart, hvad de konkrete bivirkninger er ved brug af Remdesivir. Men i andre patientgrupper har man set, at der kan være en skadelig effekt på lever og nyre.

Kilder: Gilead Sciences, Rigshospitalet, New England Journal of Medicine, Lægemiddelstyrelsen.

Gilead melder i forbindelse med selskabets regnskab for andet kvartal, at det forventer at producere to millioner eller flere Remdesivir-behandlinger i 2020.

Gilead oplyser også, at det nu forventer et samlet salg i 2020 på mellem 23 milliarder dollar og 25 milliarder dollar.

Det er noget mere end de tidligere forventninger, der lød på mellem 21,8 milliarder dollar og 22,2 milliarder dollar, skriver Reuters.

Onsdag indgik EU-Kommissionen desuden en aftale med Gilead om indkøb af Remdesivir for 63 millioner euro. Det svarer til omkring 470 millioner kroner. Det meldte kommissionen i en pressemeddelelse.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu