ANNONCE

Professor: Dårlig tid for dagpenge-halvering

16. februar 2012 14:29 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Professor: Dårlig tid for dagpenge-halvering
Billede mangler

Redskabet er godt, men tidspunktet er dårligt.
Sådan lyder vurderingen fra økonomiprofessor Michael Svarer fra Aarhus Universitet om nyt forslag fra Venstre, hvor dagpenge til de 25-30-årige skal halveres og kontanthjælpen skæres drastisk.
“Det vil ramme flere i den nuværende situation, end i en højkonjunktur, hvor det – alt andet lige – vil være lettere selv at have indflydelse på, om man finder et job. Så ud fra et politisk synspunkt, så er det måske ikke det mest strategiske tidspunkt at lave sådan nogle ændringer,” forklarer økonomiprofessoren.
Michael Svarer var tilbage i 2009 en del af Arbejdsmarkedskommissionen, der foreslog at halvere dagpengene for de unge. Og det kan da også være motiverende for de unge, vurderer professoren.
Arbejdsløsheden er især stor blandt nyuddannede akademikere under 30 år. Men de går fri af Venstres forslag sammen med arbejdsløse med børn.
“Dimittender bliver ikke ramt af en halvering af dagpenge for de 25-30-årige. For de har jo en uddannelse og derfor får dimittend-satsen i dagpengesystemet. Forslaget gælder kun dem, der får unge-satsen,” siger Ulla Tørnæs (V) til Newspaq.
Økonomiprofessor Michael Svarer mener dog stadig, at der kan være faldgruber for forslaget.
“Man kan ikke bruge instrumentet blindt, fordi bagsiden er, at man skal sikre, at de unge, der ikke kan finde et job også har et fornuftigt forsørgelsesgrundlag, mens de er ledige,” fortæller Michael Svarer.
Beregninger fra Beskæftigelsesministeriet viser, at Venstres forslag vil indbringe en halv milliard kroner til staten om året, og øge arbejdsudbuddet med 2000 personer.
Forslaget er oprindelig født af Poul Nyrup, som med en ungeindsats i midten af 90’erne, halverede dagpengene for de unge under 25 år.
Venstre ser forslaget som en central element i forhandlinger om reformen. Arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V) mener, der skal nye metoder i brug, hvis unge mellem 25 og 30 år skal op fra divaneseren og ud på arbejdsmarkedet.
 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu