Professor: Derfor anklages jeg for spionage

13. april 2012 15:24 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Professor: Derfor anklages jeg for spionage
Billede mangler

Efter 11. september 2001 ændrede verden sig drastisk. USA indledte kampen mod terror, og den 49-årige finske professor Timo Kivimäki så bekymret til fra sidelinjen.
I dag godt 11 år senere er professoren fra Københavns Univsersitet midtpunktet i en opsigtsvækkende terrorsag.
Han står tiltalt for at have forsynet Rusland med informationer, der satte landet i stand til at etablere spionage mod Danmark, i Danmark.
Det er ifølge tiltalen sket ved, at han har forsynet russerne med analyser og udpeget potentielle spionemner på universitetet.
I et interview med Information indrømmer Timo Kivimäki, at han har solgt politiske analyser.
“Ja, jeg fik penge, jeg fik penge, også fra russerne,” siger han til avisen og vurderer, at han i alt har solgt 32 analyser til andre lande.
Han indrømmer at have haft kontakt med Rusland, men det skete ikke i forbindelse med spionage.
I stedet ville professoren forsøge at påvirke det store land til at trække i en anden retning end USA og vesten i kampen mod terror.
“Jeg er en meget typisk finne og er derfor meget mistænksom over for Rusland, men i forhold til krigen mod terror var det sådan, at Rusland var en af de stærkeste nationer, der stod udenfor, så det var vigtigt at påvirke dem og hjælpe dem med at udvikle deres argumenter,” siger han til Information.
Efter at have haft succes med at hjælpe den indonesiske Aceh-provins til fred, ville Timo Kivimäki fortsætte sit påvirkningsarbejde. Det fortæller en af hans kolleger fra universitetet.
“Han havde udviklet en klar agenda, der gik ud på at kontakte en række ambassader og tilbyde sine analytiske kompetencer på områder, som han ikke mente, de selv mestrede. Jeg tror, at hans hensigt var at påvirke stater til at føre en særlig udenrigspolitik, der kunne modvirke den ulykke, som han oplevede som mulig i den USA-ledede krig mod terror – en krig som Danmark jo også blev en del af,” siger kollegaen Stein Tønnesson til Information.
Det som PET altså opfatter som spionvirksomhed var i virkeligheden et forsøg på at undgå en blodig krig i kølvandet på 11. september, lyder forklaringen fra Timo Kivimäki.
“Efter 11. september indså jeg, at verdenspolitikken bevægede sig i en mere militær retning, og at folk allerede var i gang med at forberede en krig i Afghanistan og i Irak, og senere også imod Iran. Jeg oplevede situationen som meget kritisk,” siger professoren, der siden september sidste år har været suspenderet fra sit job.
PET har overvåget Timo Kivimäki i otte år, fremgår det af tiltalen.
Kilde: Information

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu