Professor: Elefanter ville være gode for den danske natur

5. marts 2013 11:36 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Professor: Elefanter ville være gode for den danske natur
Billede mangler

En elefant eller en bison kunne være gode kandidater til fremtidens nyttedyr, sådan som hesten og koen er det i dag. Det mener professor ved Økoinformatik og Biodiversitet på Aarhus Universitet, Jens-Christian Svenning.

 

»Hvis vi for eksempel ser på nytteeffekten af elefanter, så kunne de være et fint alternativ til maskiner som motorsave og gravkøer. Der er mange naturområder, der er fuldstændig styret af vores gøren og laden som mennesker, og der kunne elefanterne regulere naturplejen på en væsentligt mere naturlig måde,« siger han.

Han forklarer, at mange af de eksotiske dyr, som i dag kun lever under varmere himmelstrøg, engang var en del af den danske natur. Så flyttede mennesket ind, og de store dyr blev tvunget ud. Ud af Danmark og ud af Europa.

»Det er vores egen skyld, at biodiversiteten er blevet mindre i Danmark og resten af verden. Hvis ikke vi blandede os, ville vi have alt fra elefanter og næsehorn til hyæner, vilde heste og bisoner gående uden for døren,« siger Jens-Christian Svenning.

Hvis dyr som elefanter og bisoner kom tilbage til Danmark, ville arterne ikke blot kunne opretholde en varieret og dynamisk natur, de ville også være med til at sikre et alsidigt dyreliv herhjemme. Derfor mener professoren også, det er glædeligt, at ulven har meldt sin tilbagekomst i den danske natur. Det er små skridt i den rigtige retning mod et mere varieret dyreliv, og dermed en mere selvforvaltende natur.

»Det er utrolig positivt, at vi i dag har fået ændret vores natursyn så meget, at ulven kan komme tilbage. Næste skridt er, at vildsvinene får lov til at komme over grænsen uden at blive skudt,« siger professoren.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu