ANNONCE

Professor: Giv habitter magt over uniformer

9. februar 2012 13:48 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Professor: Giv habitter magt over uniformer
Billede mangler

Uniformerne i Forsvarskommandoen skal stå til ansvar for habitterne i Forsvarsministeriet.
Det mener professor og sikkerhedsekspert Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet, fordi den ene skandalesag efter den anden viser, at der er behov for en “operation morgenluft”.
Meldingen kommer i kølvandet på en højtstående officer, som ifølge et notat har ændret antallet af irakiske fanger taget af danske soldater fra 500 til 198 i 2007 i et svar til Folketinget.
Men det kan være svært at finde frem til, hvem der var involveret i fange-fuskeriet, mener professoren. Derfor skal forsvarets top underlægges civile tøjler.
“Hvis forsvarets ledelse havde været samlet et sted i 2007, så ville vi meget nemmere i dag kunne sige, hvem der havde beordret til hvad, samt hvad der skulle siges og ikke siges til Folketinget,” siger Mikkel Vedby Rasmussen til Newspaq.
Oprydningen i forsvaret er så småt begyndt, fordi den nye forsvarsminister Nick Hækkerup (S) i øjeblikket undersøger, om man kan flytte Forsvarskommandoen ind under ministeriet.
Men en simpel flytning af mennesker og ansvar er ikke nok, mener professoren, der ser et kulturelt kollaps i kommandovejen.
“Soldater er loyale over for deres overordnede, men de skal også være loyale for forsvaret som helhed. Og den idé, om at man skal sælge den gode historie snarere end den rigtige historie, må fjernes en gang for alle,” fortæller Mikkel Vedby Rasmussen.
Regeringens støtteparti Enhedslisten kan dog ikke vente på nye kommandoveje. De stoler ikke på toppen af forsvaret, og de kræver nu, at de sendes hjem i sofaen.
Der skal de blive indtil der er klarhed om mulig vildledning af Folketinget i sagen om forkerte svar om antallet af irakiske fanger.
“Vi kan ikke have personer siddende i ledende stillinger i forsvaret, som har udvist sådan en foragt for folkestyret. Hvis vi i fremtiden skal kunne regne med, at forsvaret taler sandt for Folketinget, er forsvarsministeren nødt til at statuere et klart eksempel i denne her sag,” siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.
Hele sagen om antallet af irakiske fanger skal ifølge forsvarsministeren undersøges af en Irak-kommission senere på året.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu