Professor håber på landsret i spionsagen

26. april 2012 21:08 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Professor håber på landsret i spionsagen
Billede mangler

En spionagetiltalt professor fra Københavns Universitet forsøger nu at overtale Østre Landsret til at sikre åbenhed om spionagesagen mod ham.
Hans forsvarer har på stedet kæret dommer Henrik Lind Jensens afgørelse torsdag eftermiddag om, at hele den syv dage lange straffesag skal foregå bag nedrullede gardiner – af hensyn til Danmarks forhold til Rusland.
Timo Kivimäki nægter sig skyldig i påstanden om, at han skal have hjulpet den russiske efterretningstjeneste.
Men hans ønske om åbenhed har dommeren i Retten i Glostrup altså afvist.
Muligvis får den 49-årige mand dermed aldrig lov til at fortælle offentligt om den sag, han er hvirvlet ind i.
– Det er et kompliceret spørgsmål, om han nogensinde selv fortæller noget, siger hans forsvarer, advokat Anders Nemeth.
– Men indtil videre vil jeg ikke forholde mig til det, for jeg har forhåbning om, at landsretten kommer til et andet resultat, siger advokaten.
Hemmelighedskræmmeriet er udstrakt i en grad, så offentligheden heller ikke kan få orientering om, hvad anklageskriftet indeholder.
Nogle medier har berettet, at det er udenrigsminister Villy Søvndals (SF) embedsmænd, som har gennemtrumfet, at anklagerne skulle forlange dørlukning.
Samme Søvndal har ellers tidligere udtalt sig om sagen. Således har han 13. april oplyst, at de fire russiske diplomater, som Kivimäki har holdt møder med, alle er rejst ud af Danmark.
– Vi har ingen interesse i, at denne sag belaster det ellers gode bilaterale forhold, har Søvndal udtalt.
Desuden har ministeren slået fast, at det “ikke er acceptabelt”, såfremt de nu udrejste diplomater har udført efterretningsarbejde i Danmark. Og den besked har den russiske ambassadør også fået.
Retssagen skal efter planen begynde 8. maj. Det sidste retsmøde afholdes 31. maj.
Dommerens forbud betyder i øvrigt, at advokat Anders Nemeth ikke tør oplyse, om han har indkaldt vidner til domsforhandlingen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu