Professor: Krise gør danskere til sladrehanke

2. juli 2012 13:47 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Professor: Krise gør danskere til sladrehanke
Billede mangler

Vi melder i stigende grad naboen og kollegaen, når de snyder med kontanthjælpen eller børnebidraget.
Det mærker man i mange af landets kommuner, skriver Politiken.
Lysten til at stikke hinanden for socialt bedrageri skyldes i høj grad den økonomiske krise, mener filosof og professor ved Copenhagen Business School, Ole Thyssen.
– I smalle tider er det irriterende at se andre komme gratis til noget, mens man selv er ærlig og betaler høj skat, siger han til Newspaq.
Kommunerne afslørede sidste år socialt bedrageri for en kvart milliard kroner. Ifølge Politiken har hver anden kommune oprettet anonyme sladretjenester, hvor borgere kan anmelde deres medborgere.
Meldetjenesternes popularitet skyldes, at fællesskabet mellem borgerne er blevet mindre.
– Irritationen over, at andre snyder, vinder over fællesskabet. Jeg tror, man melder andre på grund af en blanding af misundelse, retfærdighedsfølelse og en lille smule hævngerrighed, siger Ole Thyssen.
Ole Thyssen emner, at mange danskere har mistet loyaliteten over for staten.
– For 50 år siden var det en ære i ikke at lægge staten til byrde. I dag betragter mange staten som et yver, som man kan malke for at få budgettet til at hænge bedre sammen, siger han.
Danskerne snyder især med børnebidrag, boligsikring, kontanthjælp og dagpenge. Kommunernes erfaring er, at den mest populære form for socialt bedrageri er fusk med folkeregisteradressen. Det handler bl.a.om familier, der bliver skilt – men kun på papiret.
Tidligere forskningsleder ved Socialforskningsinstituttet Gunnar Viby Mogensen mener, at staten selv til dels er skyld i, at borgerne angiver hinanden.
– Myndighederne har vist os, at man kan trænge ind på privatsfæren. Nu kan Skat gå ind i en forhave, og man blander sig i, om folk spiser det ene eller det andet og det tredje, siger han til Newspaq.
Han er meget bekymret over udviklingen.
– Hvor havner vi henne, hvis man hele tiden skeler til, om naboen har hænderne over eller under dynen, siger Gunner Viby Mogensen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu