Professor: Nyfødte børn er en underskudsforretning

13. februar 2013 12:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Professor: Nyfødte børn er en underskudsforretning
Billede mangler

En ny opgørelse over fødselstallet i Danmark har fået en række forskere fra Rigshospitalet til tasterne.

 

I dagens Politiken opfordrer de politikere til at gribe ind politisk over for et faldende befolkningstal, da befolkningens aktuelle størrelse ifølge forskerne ikke kan opretholdes. Men samfundsøkonomisk giver det ringe mening at gribe ind over for et faldende befolkningstal. Det vurderer Nina Smith, tidligere økonomisk vismand og professor ved Aarhus Universitet. Politikerne bør helt holde sig fra at handle på baggrund af fødselstallet.

»Det er helt andre omfattende reformer, der er behov for, hvis vi skal sikre velfærdsstatens finansiering – og ikke en politik til regulering af fødselstallet. Tilbagetrækningsreformen og de andre reformer, politikerne har lavet, er langt mere effektive,« siger hun.

Antallet af fødsler er faldet fra 65.038 i 2008 til 57.916 i 2012. Nina Smith kalder det nye tal lavt, men forklarer samtidigt, at faldet ikke er en katastrofe. Det vigtige er, at tallet holdes stabilt.

»Det har faktisk været ekstremt dyrt, når fødselstallet er steget, fordi klasseværelserne bliver for små, så ændrer vi eksempelvis skolestrukturen, ansætter flere lærere og bygger flere skoler, som når fødselstallet falder igen, bliver til en meget dyr og uhensigtsmæssig overkapacitet,« siger hun.

Ifølge Nina Smith er børn i sig selv en underskudsforretning, og derfor er der ikke noget akut behov for, at der fødes flere børn.

»Sandheden er, hvis man gør det helt brutalt op, at et nyfødt barn er en underskudsforretning, fordi alle de forskellige velfærdsordninger gør, at de vil få mere fra staten, end de vil betale tilbage,« siger hun og tilføjer, at vi generelt føder færre børn i krisetider på grund af økonomisk usikkerhed og slette fremtidsudsigter.

»Jeg synes ikke, politikerne skal have lagt det her over på sig. Der er andre ting, der skal prioriteres nu,« siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu