ANNONCE

Professor: Selv en skyldig Søren Gade går fri

14. december 2011 14:30 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Professor: Selv en skyldig Søren Gade går fri
Billede mangler

Tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) behøver ikke at frygte en rigsretssag imod sig, selvom det skulle vise sig at være ham, der bragte danske soldaters liv i fare ved at tippe TV 2 om udsendelsen af Jægerkorpset til Irak.
En plet på eftermælet er formentlig den eneste konsekvens, som sagen vil få for Søren Gade, vurderer forvaltningsekspert, professor Tim Knudsen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.
“Det er et flertal i Folketinget, der afgør, om der skal rejses en rigsretssag. Så beslutningen er i høj grad politisk. Og der er ikke særlig meget perspektiv i at åbne en sag mod en mand, der har trukket sig ud af politik. Så det her tror jeg ikke, man vil prioritere særlig højt i Folketinget,” siger han.
Danmark har kun oplevet fem rigsretssager på 163 år – siden ministerialsystemet blev indført i 1848. Den seneste var tamilsagen fra 1993 til 1995.
“Vi har ikke rigsretsssager ret tit her i Danmark. En rigsretssag er et stort monstrum. Det er kostbart, det tager tid og opmærksomhed. Man nøjes som regel med misbilligelse som næser og den slags,” siger Tim Knudsen.
Selvom Søren Gade skulle vise sig at have overtrådt ministeransvarsloven, så vil det slet ikke kunne tåle sammenligning med Tamilsagen, hvor daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen (K) af ideologiske grunde indstillede behandlingen af familiesammenføring med tamilske flygtninge.
“Hvis Søren Gade har gjort det, så er der formentlig tale om et uoverlagt engangstilfælde. I Tamilsagen var der tale om et flerårigt, meget bevidst og hårdnakket forsøg på at administrere imod lovgivningen. Og det lykkedes jo faktisk. Men selv i den sag var det næppe kommet til en rigsretssag, hvis ikke Erik Ninn-Hansen havde været meget stædig,” siger Tim Knudsen.
Processen, der kan føre til en rigsretssag, er nu blevet indledt i forbindelse undersøgelsen af Skatteministeriet og daværende skatteminister Troels Lund Poulsens (V) roller i sagen om Helle Thorning-Schmidts skatteforhold.
Og det taler også imod, at Folketinget kaster sig over lækagen i Forsvarsministeriet.
“Den sag har man valgt at prioritere. Men der er også en egenlogik, når man begynder at undersøge den slags sager, at så kommer man i en situation, hvor man ikke kan undgå det. Og det mener jeg, man er kommet i i skattesagen,” siger Tim Knudsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu