Proteststemmer efterlader Italien fastlåst

26. februar 2013 05:24 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Proteststemmer efterlader Italien fastlåst
Billede mangler

ITALIEN: Med 99,9 procent af stemmerne talt op tidligt tirsdag morgen står det klart, at Italiens centrum-venstre koalition vinder flertal i Deputeretkammeret (underhuset i parlamentet, red.) med en snæver sejr på 130.000 stemmer. I mellemtiden ser det ikke ud til, at nogle af fløjene formår at sikre sig flertal i Senatet, hvormed det skaber et fastlåst parlament, da en regering i praksis skal have flertal i både Deputeretkammeret og Senatet for at kunne styre landet, skriver Reuters.

 

Det betyder, at centrum-venstre koalitionen anført af Pier Luigi Bersani, formand for Det Demokratiske Parti, har brug for hjælp fra enten tv-komikeren Beppe Grillo og hans populistiske protestparti, Femstjerne-bevægelsen, eller Berlusconi. Dette virker dog usandsynligt i øjeblikket.

Kan der ikke opnås enighed, skal landet ud i et nyvalg.

Resultatet skaber frygt for en ny europæisk finansiel krise med udsigt til en lang periode med handlingslammelse og usikkerhed i Italien.

»Dette er det værst tænkelige udfald set fra markedets synspunkt… Et nyvalg synes uundgåeligt,« siger cheføkonom Alessandro Tentori fra det amerikanske finansselskab Citigroup Inc. ifølge Reuters.

Mens resultatet af parlamentsvalget altså fortsat er usikkert, står én ting klart: Den helt store vinder er Beppe Grillo – en 64-årig langhåret komiker, hvis nytilkomne protestparti, Femstjerne-bevægelsen, meget vel kan blive landets største parti.

Det har i flere uger stået klart, at Grillo med sine ucensurerede skældsord mod de traditionelle partier gjorde fremskridt i meningsmålingerne, men ingen eksperter havde nogensinde forestillet sig, at komikeren kunne vinde en fjerdel af de afgivne stemmer.

Grillo er EU-modstander og ønsker, at Italien skal holde en folkeafstemning om, hvorvidt landet skal være medlem af euroen eller ej, og hans politik omfatter blandt andet nedskæringer i politikernes privilegier, en minimumsindkomst for de arbejdsløse, ren energi og gratis internet.

Det er endnu uklart, hvornår det endelige valgresultat foreligger.

BNB/Reuters

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu