ANNONCE

-Derfor skændes mænd og kvinder op til jul

22. december 2020 11:36 | Af: Claus Jessen, cj@newsbreak.dk

Der kan let opstå ballade mellem ægtefællerne, hvis de ikke får talt om, hvordan højtiden skal forløbe, siger psykolog

Julen og dagene op til den store højtid kan udløse masser af skænderier og ballade i mange familier.

Det fortæller psykolog Gert Barslund fra Esbjerg til Newsbreak.dk.

– I bund og grund opstår mange af konflikterne, fordi partnerne har vidt forskellige forventninger til, hvad der skal ske i juleferien. Manden føler for eksempel, at han har arbejdet hårdt de seneste måneder, så nu vil han gerne slappe af på sofaen og lave ingenting. Han vil gerne have en øl, noget sex og se fodbold i fjernsynet.

– Kvinden føler også, at hun har haft travlt. Så nu ser hun frem til samvær i familien, at man får talt sammen, og at man får set hinanden lidt mere i øjnene. Jeg ved godt, at det her er en generaliseret fremstilling.

– Der er heldigvis masser af familier, hvor alt foregår i fred og fordragelighed. Men psykologer landet over oplever, hvordan julen desværre også kan skabe ufred, fortæller den vestjyske psykolog.

Afstem forventningerne

Gert Barslund fortæller, at ikke mindst de uudtalte forventninger, som parterne hver især går rundt med inde i hovedet, ofte er grobund for stridigheder.

– Partnere er generelt ikke gode til at tale sammen om, hvad de forventer af juledagene. De vil begge have en dejlig jul, ingen tvivl om det. Men de tænker ikke lige på, at partneren har helt andre tanker end en selv. Så går man og undrer sig over, hvorfor ægtefællen opfører sig på en helt anden måde end forventet, siger Gert Barslund til Newsbreak.dk.

Hun griber støvsugeren

Et familiært minefelt er ifølge psykologen den indirekte kommunikation.

– Lad mig give et klassisk eksempel på den indirekte kommunikation, som jeg selv har oplevet under en parterapi. Kvinden er irriteret over, at manden ligger på sofaen og ser fodbold. Hun vil gerne ud at gå en tur med ham.

– Men i stedet for at spørge direkte, så tager hun fat i støvsugeren. Hun starter udefra og nærmer sig langsomt sofaen, indtil hun rammer hynderne. Manden fornemmer en irritation hos hende. Men han kan ikke begribe, hvorfor der lige skal gøres rent nu. Til sidst råber han op, eller også går han ud og hugger brænde i irritation, fortæller Gert Barslund.

Så hold da din kæft

Også i juledagene dukker et andet psykologisk fænomen dukker. Det hedder ophobet aggression. Begge parter forsøger at lukke ned for de frustrationer, som de bærer rundt på, fordi de ikke vil skabe ufred i julen.

– Men til sidst eksploderer den ene part bare. Bægeret flyder helt over. Det er fuldstændig som med den meget høje kvinde, som går på diskotek. De først fem mænd, som stiller sig op på tå og kommenterer hendes højde, irriterer hende lettere. Men når den sjette mand kommer med en bemærkning, skriger hun: Så hold da din kæft for helvede.

– Manden kan ikke begribe, hvorfor hun dog reagerer så voldsomt på en forholdsvis uskyldig bemærkning.

Kvinder føler større ansvar

– Mange kvinder føler måske et større ansvar end manden for, at julen skal blive hyggelig med masser af samvær med børn og familie. De står måske også med en masse af de praktiske ting som indkøb af julegaver og madlavning?

– Det duer selvfølgelig ikke, hvis den ene part skal lave det hele. Derfor er det så vigtigt, at parterne får italesat, hvordan de hver især ønsker, at julen skal forløbe. Og så må man dele sol og vind lige. Selvfølgelig er det frustrerende for kvinderne, hvis de føler, at deres arbejde ikke bliver påskønnet. Bekræftelse og anerkendelse betyder virkelig meget.

– Det er da også egoistisk, hvis manden bare vil se fodbold i hele julen. Derfor er det så vigtigt, at man får talt sammen, lytter og giver plads.

Drop skyldfølelsen

Gert Barslund peger også på, at følelsen af skyld kan være med til at skabe problemer i parforholdet. Som udgangspunkt ligger det i kortene, at det er et rigtigt, sundt og godt ønske, at man skal være tæt sammen i hele julen.

– Men hvem siger egentligt det? I stedet for, at vi alle skal være sammen hele tiden, så kan man jo også bare sige, at vi er egoer, der alle har brug for nogle forskellige ting for at få en dejlig jul. Det kan man så indrette sig efter.

– Jeg vil naturligvis ikke blande mig i, hvordan folk vælger at tilbringe deres juleferie. Men hvis man ønsker ro og fred, så er det altså godt at afstemme forventninger og ønsker i god tid, fastslår den vestjyske psykolog.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu