ANNONCE

Pussy Riot-straf kan skade Putins image

17. august 2012 09:15 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Pussy Riot-straf kan skade Putins image
Billede mangler

Når de tre kvinder fra protestbandet Pussy Riot fredag eftermiddag får deres dom i den stærkt omtalte retssag i Rusland, vil straffen afhænge af, hvordan den vil få systemet til at fremstå.
Sagen mod de tre kvinder, hvis forbrydelse er, at de sang anti-Putin slagord i Moskvas Kristi-Frelser Kirke, har vakt stor opmærksomhed både i Rusland og internationalt.
De tre kvinder har opnået status som protestsymboler, og selv retssagen, som er blevet livetransmitteret, ses som et vidnesbyrd om Putins hårde kurs over for politiske modstandere, siden Putin han vendte tilbage til præsidentposten.
I første omgang risikerede kvinderne op til syv års fængsel, men senest har anklagemyndigheden krævet tre års fængsel.
I sidste ende vil straffen blive afgjort af, hvordan retssystemet under Putin vil pleje sit image, vurderer Rusland-kenderen Karsten Fledelius, der er lektor ved Københavns Universitet.
– På den ene side vil man ikke blive til grin og fremstå svag ved at give en lav straf, men på den anden side vil man ikke risikere at få vendt folkestemningen mod sig med en alt for hård straf, siger han til Ritzau.
De tre kvinder stormede i februar katedralen i Moskva, hvor de fremførte en protestsang mod præsident Putin, som dengang var i valgkamp op til præsidentvalget. Smædesangen kritiserede kirkens støtte til Putin og Co.
Kvinderne er anklaget for “religiøs hooliganisme”. Står det til det russiske folk, skal straffen ikke være hård. Og stemningen i befolkningen er vendt under retssagen.
Ifølge det uafhængige meningsmålingsbureau Levada Centre mener omkring hver anden russer, at de tre kvinder skal slippe med en bøde eller idømmes samfundstjeneste. Tilbage i marts mente knap halvdelen, at de skulle have mindst to års fængsel.
Det er i høj grad den store internationale opmærksomhed omkring sagen, der er skyld i ændringen, vurderer Karsten Fledelius.
Men selv om han mener, at Pussy Riot kun er “toppen af isbjerget i en stigende bølge af kritiske holdninger til Putin”, tror han ikke, at sagen for alvor vil kunne true Putins magt.
– Men den kan give ham ubehagelige ridser i lakken – både udadtil og indadtil, vurderer Fledelius.
Noget tyder på, at Putin skal forberede sig på flere ridser. Ifølge et af de resterende medlemmer af Pussy Riot, der fortsat er på fri fod, fortsætter protestaktionerne uanset hvad fredagens dom lyder på.
– Idéen med Pussy Riot er, at man ikke kan anholde os alle sammen, og at der vil komme flere og flere af os, siger et anonymt medlem af gruppen til nyhedsbureauet Reuters.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu