ANNONCE

R slår fast: Farvel til kontanthjælpsloftet

16. december 2011 14:52 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
R slår fast: Farvel til kontanthjælpsloftet
Billede mangler

Det skal kunne betale sig for et ægtepar med to børn at gå på arbejde frem for at sidde i sofaen på passiv kontanthjælp.
Det vedkender regeringspartiet Det Radikale Venstre, efter at et folketingssvar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) viser, at den ene part skal tjene over 29.600 kroner om måneden, før det kan betale sig at gå på arbejde.
“Det er et nyt regnestykke, men det er en problemstilling, som vi hele tiden har været bekendt med. Men derfor skal vi gøre selvfølgelig gøre noget ved det, så det kan betale sig at arbejde,” siger arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq til Newspaq.
Han freder dog totalt afskaffelsen af kontanthjælpsloftet og de såkaldte fattigdomsydelser. I stedet skal det blive attraktivt at arbejde gennem skattelettelser i bunden – det vil sige af den først tjente krone.
“Vi har valgt at fjerne kontanthjælpsloftet for at sikre et rimeligt socialt niveau for de her mennesker. Løsningen skal ikke findes ved at forringe vilkårene for de her mennesker, men ved at lave nogle lettelser af skatten på arbejde. Det er den vej, vi skal gå,” siger Nadeem Farooq.
Samtidig nævner han, at der kan blive tale om en justering af den måde, hvorpå kontanthjælpen bliver modregnet, når ægtefællen har et arbejde.
“vi vil gerne se på, om det er fornuftigt at justere på reglerne for, hvordan man modregner, sådan at vi kan skabe yderligere incitamenter til at arbejde,” siger Nadeem Farooq.
Han påpeger dog, at det er et begrænset antal danskere, for hvem det ikke kan betale sig at tage et lønnet arbejde.
Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 96,8 procent af arbejdsstyrken i 2011 havde en gevinst på mere end 1.000 kroner om måneden ved at tage et arbejde. Det svarer til 2.236.000 mennesker.
Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen er enig med De Radikale i, at det skal kunne betale sig at arbejde.
Hans løsning på problemet er at afskaffe reglen om, at beregningen af kontanthjælp er afhængig af samleverens eller ægtefællens indkomst.
“Reglen om ægtefælleafhængighed er en ren katastrofe, hvis man bliver ledig uden at være dagpengeberettiget, eller hvis man som langtidssyg falder for varighedsbegrænsningen af sygedagpengene. I disse tilfælde mister familien sit indtægtsgrundlag med ét slag, fordi man ikke har ret til kontanthjælp, hvis ægtefællen/samleveren har en indtægt,” siger Finn Sørensen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu