Radikale: Alle skal kunne tegne en forsikring

10. februar 2013 11:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Radikale: Alle skal kunne tegne en forsikring
Arkivfoto: Colourbox.

Det er yderst problematisk, hvis nogle mennesker ikke kan tegne en forsikring, fordi et af deres nærmeste familiemedlemmer har en alvorlig sygdom.

 

Det mener de Radikale, efter at det er kommet frem, at helt raske mennesker i nogle tilfælde enten skal betale uforholdsmæssigt meget for en forsikring eller slet ikke kan forsikre sig, fordi forsikringsselskaberne har stemplet dem som »et dårligt liv« ovenpå sygdom i familien.

»Det er forfærdeligt, at nogle mennesker skal igennem det. Vi er nødt til at kigge på området igen, så vi kan få nogle bedre løsninger,« siger sundhedsordfører Camilla Hersom (R).

Jyllands-Posten beskriver søndag, hvordan en 38-årig kvinde blev nægtet at tegne en forsikring, fordi hendes mor og søster begge havde lidt af brystkræft. En gentest havde frikendt kvinden for at have en forøget risiko for selv at udvikle sygdommen, men den forhindrer loven forsikringsselskaberne i at bruge. Og sagen er ikke unik. Flere læger siger til Jyllands-Posten, at adskillige andre sunde og raske mennesker havner i lignende forsikringsklemmer.

For mens forsikringsselskaberne uden problemer kan spørge ind til den nærmeste families helbred, må de – oprindeligt af hensyn til forsikringstageren – ikke anvende gentest til at fastslå en sygdomsrisiko.

Derfor er det nødvendigt at ændre loven, som i dag forhindrer forsikringsselskaberne i at anvende gentest, påpeger Camilla Hersom, som dog ikke har noget klart bud på, hvad der skal træde i stedet.

»Forsikringsaftaleloven skal laves om, for vi ser jo, hvordan en regel, som vi har indført for at beskytte forbrugerne, har den modsatte effekt. Men det bliver ikke let at finde ud af, hvad vi så skal gøre. Men man kan i hvert fald forestille sig, at når der er undersøgelser, der peger i en retning, som er til patientens fordel, så kan man inddrage det,« siger hun.

Camilla Hersom peger dog selv på, at det forslag vil være problematisk for de forsikringskunder, der ifølge gentest har risiko for at udvikle en alvorlig sygdom.

»Det er ikke hensigtsmæssigt. Det kan godt være, at deres forsikring skal være dyrere, men det er ikke tilfredsstillende, hvis de ikke kan tegne forsikring, eller hvis den bliver så dyr, at de ikke kan betale den,« siger hun.

Det kunne man opveje med en statslig ordning til at forsikre de mennesker, der har en øget genetisk risiko, og som bliver afvist af forsikringsselskaberne, foreslår praktiserende læge og medlem af Det Etiske Råd, Lotte Hvas, i Jyllands-Posten.

Det forslag vil den radikale sundhedsordfører dog ikke tage stilling til, før området er undersøgt.

»Der skal et større udredningsarbejde og økonomiske beregninger til, før vi kan lægge os fast på det. Men vi er nødt til at kigge på området igen, så vi kan få nogle bedre løsninger,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu