Radikale kalder skolenedrivning for chikane

5. februar 2013 09:33 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Radikale kalder skolenedrivning for chikane
Billede mangler

Det er absurd og spild af ressourcer, når Morsø Kommune river en skole ned, der ellers kunne have været overtaget og drevet som en friskole.

 

Det siger friskoleordfører hos Det Radikale Venstre, Jeppe Mikkelsen (R).

– Det virker fuldstændig tåbeligt, at man rager en skole ned med det ene formål at forhindre, at den bliver omdannet til en friskole. Det lyder som chikane, siger Jeppe Mikkelsen.

Morsø Kommune har valgt at lukke en folkeskole og jævne den med jorden, da man ikke ønsker, at den omdannes til en friskole.

Borgmester Lauge Larsen (S) siger til Jyllands-Posten, at besparelsen ved at lukke folkeskolen går fløjten, hvis der etableres en friskole i stedet for.

Jeppe Mikkelsen stiller dog spørgsmålstegn ved det regnestykke.

– En elev på en friskole koster kun staten 72 procent af, hvad en gennemsnitlig elev i en folkeskole koster. De sidste 28 procent betales af forældrene. Overordnet set sparer samfundet altså penge, siger Jeppe Mikkelsen.

Han mener også, at friskoler er med til at bevare liv i lokalsamfund.

– Det er med til at sikre livet i lokalsamfundet, og det må også have en form for værdi i kommunerne, siger Jeppe Mikkelsen.

De Konservatives undervisningsordfører, Mai Henriksen (K), mener, at kommuner, der blokerer for friskoler, er ude på et skråplan.

– Der er nogle kommuner, der har misforstået deres opgave. Engang imellem skal de lige stoppe op og tænke over, hvem de er til for. Det kan godt være, de synes, det er irriterende, at en gruppe forældre vil oprette en friskole, når kommunen lige har lukket en folkeskole. Men kommunerne er altså sat i verden for at servicere borgerne, siger Mai Henriksen.

– Det lykkes desværre flere steder at få kvalt nogle friskoleinitiativer og trynet forældrene fra at gå videre med planerne. De kommuner har set med mine øjne ikke forstået, hvad de er sat i verden for, siger Mai Henriksen.

Ifølge Jyllands-Posten er andre friskoleinitiativer også blevet bremset, blandt andet i Nyborg og i Solrød. I Dansk Friskoleforening får man årligt 30-40 henvendelser fra frustrerede forældregrupper, der er stødt på en mur af modstand i kommunerne, blandt andet i form af høje købe- eller lejepriser på bygninger.

– Jeg forstår ikke kommunernes modstand mod, at forældre tager over, når kommunen ikke længere vil drive en skole. Vi ved jo, at netop en skole er med til at tiltrække nye borgere til et lokalområde, siger foreningens formand Ebbe Lilliendal til Jyllands-Posten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu