ANNONCE

Radikale stiller nyt krav til alkoholkøbere

5. september 2020 12:10 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

De Radikale vil følge organisationers opråb og hæve aldersgrænsen for, hvornår unge kan købe alkohol.

Radikale stiller nyt krav til alkoholkøbere
De unge må i øjeblikket købe øl, vin og shots med op til 16,5 procent, når de er fyldt 16 år. Det vil organisationer lave om på. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

22 organisationer foreslår at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol fra 16 år til 18 år, efter at Danmarks unge sidder på europarekorden som dem, der drikker hyppigst og oftest har været fulde.

Og på Christiansborg bakker De Radikale nu op om det forslag.

Partiet vil gøre op med, at man i Danmark lovligt kan købe øl, vin og gajolshots med op til 16,5 procent alkohol, når man er fyldt 16 år, fortæller partiets sundhedsordfører, Stinus Lindgreen.

– Vi synes, det er et fornuftigt forslag. Vi kan se, vi har et problem i Danmark, og vi kan se fra andre lande, at det virker. Når man hæver aldersgrænsen, drikker folk mindre og begynder at drikke senere.

– Det handler ikke om en forbudspolitik, men en forebyggelsespolitik, hvor vi får et sundt forhold til alkohol, siger Stinus Lindgreen.

Bred opbakning

Bag forslaget står blandt andre organisationen Alkohol & Samfund, Danske Gymnasier og Danske Regioner.

Også Vin- og Spiritus Organisationen i Danmark støtter forslaget, selv om det kan ramme alkoholindustrien økonomisk.

Stinus Lindgreen understreger, at man ikke vil forbyde de unge at drikke alkohol. Med forslaget kan forældre og andre myndige fortsat købe det til de unge, ligesom gymnasier og lignende fortsat vil kunne udskænke alkohol ved fester.

– Det her ændrer på, hvad vi som forældre skal have ansvar for, og hvad vi giver til vores børn. 18 år er den grænse, vi har for, hvornår vores børn er myndige, og jeg synes det her ligger i naturlig forlængelse af det, siger han.

– Vi forbyder dem at kunne købe det i kiosken. Og det handler ikke om at forbyde dem at drikke. Det handler om, at de skal have et sundt forhold til det. Det her løser ikke alle problemer, men det er et vigtigt skridt, siger Stinus Lindgreen.

Udviklingen er vendt

Danske unges alkoholforbrug har ellers været på vej ned, og gennemsnitsalderen for deres drikkedebut var på vej op.

Men sidste år vendte den udvikling, og det er baggrunden for forslaget, fortæller Peter Konow, der er direktør i Alkohol & Samfund.

Han siger blandt andet, at de unges drikkeri ofte ledsages af vold, ulykker og sex, som senere fortrydes.

– Deres hjerne er slet ikke færdigudviklet. Så når de unge bliver fulde, træffer de flere dårlige beslutninger, siger Peter Konow.

Peter Konow siger i en pressemeddelelse, at tiden er moden til, at man tager ansvar for problemet med unges forhold til akohol.

‒ Alkohol fylder alt for meget i de unges relationer til hinanden, fordi fuldskab i høj grad er adgangsbilletteten til mange fællesskaber. Det tager for alvor fart i overgangen til ungdomsuddannelserne, hvor unge havner i et umuligt dilemma mellem at drikke sig fulde eller stå uden for fællesskabet. Vi kan ikke som samfund fortsat acceptere, at det er et valg, de mindreårige selv skal træffe, siger Peter Konow.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu