Randzoner: Vrede landmænd vil bryde loven

2. april 2012 09:17 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Randzoner: Vrede landmænd vil bryde loven
Billede mangler

Der er fuld forståelse for, at nogle af os bryder reglerne og undlader at etablere bræmmer, siger formand for næsten 4.000 landmænd.
 
Der er tale om nødværge, og derfor behøver landmænd ikke at overholde en nye lov om randzoner.
 
Formålet med loven er at skabe flere grønne områder i Danmark ved, at 50.000 hektar landbrugsjord fra den 1. september i år skal forvandles til natur.
 
Men markedsværdien af den landbrugsjord, der nu inddrages til natur, er omkring 7,5 milliarder kroner, og landmændene raser nu over, at indgrebet ikke udløser erstatning efter reglerne om ekspropriation. Det skriver Jyllands-Posten.
 
“Jeg har fuld forståelse for, at nogle landmænd bryder reglerne og undlader at etablere bræmmerne. Der er tale om nødværge. Staten tager jo levebrødet fra folk uden at betale erstatning. Landmændene har købt og betalt den jord, som staten nu inddrager og åbner for offentligheden,” siger Flemming Fuglede Jørgensen, der er formand for Bæredygtigt Landbrug med næsten 4.000 medlemmer.
 
Også Jørgen Popp Petersen, der formand for den sønderjyske landboforening, LHN, opfordrer landmændene til kollektivt at bryde den nye lov.
 
“Det er en klokkeklar ekspropriation, som skal udløse erstatning. Det eneste, vi er stillet i udsigt, er en årlig kompensation, som slet, slet ikke dækker vores tab. Desuden risikerer vi, at kompensationen afskaffes næste år. Vi opfordrer derfor vores medlemmer til at udvise civil ulydighed og nægte at etablere randzonerne,” siger han til avisen.
 
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) advarer landmændene mod at overtræde de regler, som et folketingsflertal har vedtaget for at “tage vare på vores fælles natur”.
 
Hun advarer om, at der alternativt vil komme endnu skrappere regler.
Kilde: Jyllands-Posten
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu