ANNONCE

Smider MeToo-bombe: De Radikale dumper

3. marts 2021 12:47 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

De Radikales håndtering af sager om seksuel chikane har været "uhensigtsmæssig" ifølge Kvinfo-rapport

Smider MeToo-bombe: De Radikale dumper
Rapport dumper De Radikales håndtering af seksuel chikane. (foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2019)

En undersøgelse foretaget af Kvinfo konkluderer, at De Radikales håndtering af sager om seksuel chikane i partiet har været “uhensigtsmæssig.”

Et element i undersøgelse har været et spørgeskema, der har været sendt ud til tidligere og nuværende ansatte samt folkevalgte for partiet.

413 har svaret, og af dem har 22 procent angivet, at de har været udsat for mindst en hændelse, der er kategoriseret i rapporten som seksuel chikane.

Det inkluderer uønskede kommentarer, og oplevelser, hvor andre har fortalt dem historier med seksuelt indhold, som var uønskede eller ubehagelige.

11 procent svarer, at de har været udsat for uønsket berøring såsom klap, kys og omfavnelse. Dette er dog mere udbredt blandt de kvindelige respondenter end de mandlige.

Hvor 18 procent af de kvindelige respondenter har svaret, at de har oplevet uønsket fysisk berøring, er det 5 procent af mændene.

Det fremgår, at de fleste “hændelser”, som rapporten kalder dem, har fundet sted de seneste to til fem år. Der dog ikke lavet nogen tidsafgrænsning.

To procent af dem, der har svaret på spørgeskemaet, svarer, at de har været vidne til voldtægt eller voldtægtsforsøg i partiet.

Rapporten har også undersøgt, hvordan partiet har håndteret de forskellige sager, når ledelsen i partiet er blevet opmærksom på dem.

En tredjedel har henvendt sig

Omkring en tredjedel har henvendt sig til ledelsen, når hvis de har været “udsat for en eller flere hændelser”, fremgår det af Kvinfo-undersøgelsen.

I undersøgelsen er der også spurgt til, hvorfor resten ikke har henvendt sig.

– Ser vi på en af årsagerne til, at de øvrige ikke har henvendt sig til ledelsen eller andre centrale aktører i partiet, skriver flere respondenter, at det var ledelsen eller andre centrale aktører, der havde udsat dem for hændelserne.

– Derfor henvendte de sig ikke der, står der i rapporten.

Derudover kalder rapporten det uklart, hvem i partiet, der har hvilket ansvar, i håndteringen af de forskellige sager.

Det samlede billede får Kvinfo til at kritisere partiets håndtering:

– Vi kan derfor konkludere, at håndteringen af seksuel chikane har været uhensigtsmæssig og har været med til at øge konflikter og mindske følelsen af sikkerhed i partiet, skriver Kvinfo i rapporten.

Fakta

De Radikales partistruktur

* Landsformand: Svend Thorhauge.

Ifølge partiets vedtægter skal en landsformand og en landsnæstformand vælges på partiets landsmøde. Ingen af dem må være medlemmer af eller kandidater til Folketinget eller EU-Parlamentet.

Lige sådan er intet medlem af regeringen, Folketinget eller EU-Parlamentet valgbar til partiets hovedbestyrelse.

At være landsformand i Radikale Venstre er i en organisatorisk funktion.

* Politisk leder: Sofie Carsten Nielsen.

Partiets politiske leder vælges af partiets gruppe i Folketinget. Her er der for nuværende 16 medlemmer. Den politiske leder er den person, der står for at tegne den politiske retning i partiet.

Sofie Carsten Nielsen oplyser onsdag aften, at hun har fået posten ved et kampvalg mod et andet af folketingsgruppens medlemmer Martin Lidegaard med stemmerne 12-4.

Kilder: Radikale Venstres hjemmeside og doorstep med Sofie Carsten Nielsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu