Rapport er vand på regeringens barselsmølle

5. februar 2013 09:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Rapport er vand på regeringens barselsmølle

Regeringen vil have øremærket en del af barslen til fædrene. Det står i regeringsgrundlaget. Nu bekræfter en økonomisk rapport Socialdemokraterne, SF og de Radikale i, at det er den rigtige vej at gå.

 

Baseret på den økonomiske analyse »Kvinders økonomiske bidrag til velfærdsstaten« konkluderer økonom Nina Smith ifølge Information, at det vil være en økonomisk gevinst for staten, hvis barslen bliver fordelt mere lige mellem kønnene.

– Det er lige vand på vores mølle, lyder meldingen fra Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff (S).

– Vi ved, at det vil gavne kvinders karrieremuligheder, og vi ved også, at det vil gavne mænds muligheder for at få tid til deres børn, hvis de får nogle bedre rettigheder. Men det er interessant, at vi også kan se, at det også gavner samfundsøkonomien og dermed os alle sammen, hvis vi får noget mere ligestilling, fortsætter han.

I regeringsgrundlaget er der varslet en lov, der giver fædre mulighed for at et større incitament til at tage en større del af barslen. Men det lovforslag er indtil videre strandet i et udvalg, som ser på konsekvenserne ved øremærket barsel til fædre.

– Vi skal finde den helt rigtige danske model. Vi kan ikke bare efterligne en model fra en af de andre nordiske lande, siger de Radikales ligestillingsordfører, Marlene Borst Hansen (R).

Udvalget skal blandt andet vurdere, om loven skal gennemføres med øjeblikkelig virkning, eller om den skal have en længere indkøringsfase.

– Og vi skal have undersøgt, om der pludselig vil komme et pres på daginstitutionerne, fordi en masse ni måneder gamle børn skal passes. Og hvor mange fædre vil gøre brug af muligheden?, spørger Marlene Borst Hansen.

Regeringen har lagt op til, at op mod tre måneder af barslen skal øremærkes til fædrene, men det er stadig ikke fastlagt, hvor lang den øremærkede barselsperiode skal være.

– Der er ikke fastlagt noget som helst, understreger Rasmus Horn Langhoff, som forventer, at udvalget er færdig med arbejdet til sommer, så forslaget kan komme med på lovprogrammet i efteråret.

Både Venstre og de Konservative er imod forslaget og vil lade det op til den enkelte familie at fordele barslen, som det passer den bedst.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu