Rapport om CIA-fly afviser dobbeltspil

29. maj 2012 05:42 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Rapport om CIA-fly afviser dobbeltspil
Billede mangler

Der er ikke grundlag for at konkludere, at danske topembedsmænd i sagen om de såkaldte CIA-flyvninger spillede dobbeltspil.
Det fastslår en rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier, som offentliggøres tirsdag morgen.
“Påstanden om dobbeltspil savner ethvert grundlag”, hedder det i rapportens konklusion ifølge Politiken tirsdag.
Sagen om CIA-flyvningerne har ikke været nem for udenrigsminister Villy Søvndal (SF).
Enhedslisten har kritiseret ham voldsomt for, at CIA-flyvningerne ikke indgår i den kommissionsundersøgelse, som regeringen vil nedsætte om Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.
Under regeringsforhandlingerne blev det droppet at lade undersøgelsen omfatte “fangeoverdragelser og fangetransporter”, som S, R og SF ellers ville.
I november bebudede Villy Søvndal en ny undersøgelse, hvis formål var at “undersøge, om der er grundlag for de fremsatte beskyldninger om ‘aftalt spil’ mellem USA og Danmark i 2008”.
Undersøgelsen baserer sig alene på skriftligt materiale.
Villy Søvndal ønsker ikke at kommentere sagen forlods.
Hverken Enhedslisten eller Amnesty International, der har fulgt sagen, er tilfredse:
– Det er meget overraskende, at man konkluderer sådan. Vi har jo kunnet læse adskillige indberetninger fra den amerikanske ambassadør.
– Når vi har set de WikiLeaks-dokumenter, forstår jeg umiddelbart ikke en brik af, at konklusionen om dobbeltspil er grundløs, siger Frank Aaen (EL) til Politiken.
– Konklusionen kommer ikke bag på os, fordi DIIS har været så begrænset i sit mandat til at foretage en tilbundsgående undersøgelse, siger pressechef Ole Hoff-Lund fra Amnesty til Politiken.
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu