ANNONCE

Reagerer hårdt: Kritisk coronagrænse nået

5. august 2020 16:20 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

For tiden er Aarhus et arnested for smitte med ny coronavirus.

Aarhus har overskredet en kritisk grænse, du kan læse mere om længere nede i artiklen.

Byen er hårdt ramt af flere såkaldte mikroudbrud med spredning af ny coronavirus. Det er næppe gået nogen næse forbi, at landets næststørste by for tiden bidrager stort til antallet af nye smittede i Danmark.

Derfor har kommunen nu sat gang i flere hårde indsatser, der skal afbøde, at det udvikler sig særlig voldsomt og bliver ukontrollérbart. Seneste tiltag er en mobil testenhed, hvor borgere uden symptomer kan blive testet for smitte med ny coronavirus.

I første omgang åbner den mobile testenhed i Gellerupparken torsdag og fredag. Ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune skyldes det, at en stor del af de nye smittede har bopæl i området, og kommunen finder det nødvendigt at udbrede testmulighederne.

I de kommende to uger vil den mobile testenhed komme rundt til andre boligområder i Aarhus, hvor der ligeledes er konstateret smittede borgere. Det fremgår ikke præcis hvor, men det vil løbende blive meldt ud på kommunens hjemmeside.

Mange smittet her

Allerede tirsdag blev det meldt ud, at en stor del af de nyopdagede smittede i Aarhus havde somalisk baggrund. Onsdag kunne Statens Serum Institut (SSI) så bidrage yderligere og meddele, at 61 ud af 78 bekræftede smittetilfælde i uge 31 var hos borgere med somalisk baggrund.

SSI mistænker derfor en decideret smittekæde i det somaliske samfund. Ifølge tal fra Aarhus Kommune bor der 4724 aarhusianere med Somalia som decideret oprindelsesland. Det gør gruppen til den næststørste af indbyggere med en ikke-vestlig baggrund i Aarhus.

Desuden har Midttrafik forklaret, at to chauffører på bybus-nettet er bekræftet smittet med virus. En medarbejder i kundecentret på Rutebilstationen ligeså. Flere smittede har desuden deltaget i et arrangement med 80 deltagere relateret til Aarhus Universitet. Tre elever, som går på SOSU Østjylland i Aarhus, er også bekræftet smittet.

Andre ansatte i kontorbygninger rundt om i kommunen er ligeledes ved at blive testet på grund af smitte og mistanke herom, får Newsbreak.dk at vide. Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard karakteriserer situationen som et ”wakeup call” for Aarhus, som gør det nødvendigt at gribe ind og opfordre alle til at skærpe opmærksomheden.

Status på tests

Noget tyder på, at indbyggerne har taget borgmesterens ord for gode varer, for efter ugevis uden megen aktivitet i det lokale testcenter ved Vejlby-Risskov Hallen har der i denne uge været et decideret stormløb af testvillige aarhusianere.

Således er det aktuelt ikke muligt at lade sig frivilligt teste ved en Covid-19-podning førend, kalenderen viser 11. august. Her er der aktuelt kun ledige tider fra klokken 10.10 til 16.05. Alt andet er fuldkommen booket.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her er det kun de uden symptomer, der kan blive testet, men det massive tryk på testcentret gør det nødvendigt at udbrede muligheden for at blive testet, hvis inddæmningen skal lykkes, lyder vurderingen.

“Derfor åbner Region Midtjylland i samarbejde med Aarhus Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed en mobil testenhed i Gellerup. Enheden åbner torsdag den 6. august kl. 9-15.30 – og den vil være placeret ved E&P Huset på Karen Blixens Boulevard i Gellerup, Brabrand. Fredag vil den være at finde samme sted”, skriver kommunen.

Kritisk grænse

Meldingen onsdag lyder, at der i Danmark er 112 nye bekræftede smittetilfælde. Det er fordelt over hele landet, men af de 112 er de 42 bekræftede tilfælde fundet i Aarhus, der for tiden er så hårdt presset, at besøg på kommunens plejehjem er blevet begrænset til kun at foregå udendøre.

Alle medarbejdere i plejesektoren vil også bliver testet. I begyndelsen af epidemien i Danmark blev adskillige ældre borgere syge, da smitten nåede indenfor væggene på landets plejehjem. Blandt andet i Aarhus. For tiden er en ansat på Lokalcenter Bøgeskovhus i Viby smittet med coronavirus. Plejecentret drives dog privat af Forenede Care.

De mange nye smittetilfælde i Aarhus gør, at kommunen nu har overskredet en kritisk grænse. Der er nu over 20 smittede per 100.000 indbyggere i Aarhus, og det er et meget højt niveau. Til sammenligning er EU-gennemsnittet på 16 smittede per 100.000 indbyggere.

Kalder på handling

Foruden udbruddet i Aarhus døjer de også i Ringsted med et lokalt udbrud, hvor Danish Crowns slagteri er hårdt ramt. Mere end 79 medarbejdere er smittet med virus, og udbruddet er stadig i gang. I kommunen er der konstateret 13 nye smittetilfælde det seneste døgn.

Det lokale udbrud har fået Ringsted til at øge sit antal af isolationspladser for borgere, der har behov for at isolere sig, fra to til ti. Helt generelt, vurderer en ekspert, at de stigende smittetal er bevis på, at vi som danskere skal til at hanke alvorligt op i os selv.

– Det her kalder på handling fra alle danskere – vi skal virkelig tage alvorligt, at corona stadig er her. Lige nu er det “kun” smittede, men det ændrer sig snart til indlagte, siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi ved Aarhus Universitet, til Ritzau onsdag.

I den sidste uge har smitten ifølge SSI spredt sig til flere kommuner. 68 af 98 kommuner har haft tilfælde i den seneste uge i forhold til 54 kommuner i sidste uge. 14 kommuner har en forekomst på mere end 10 tilfælde per 100.000 indbyggere i forhold til 10 kommuner i sidste uge.

– Det er bekymrende med en fordobling af tilfælde på en uge, og denne stigning kan ikke alene forklares ud fra de udbrud vi har kendskab til. Vi er nu på et niveau, der svarer til begyndelse af maj måned og denne udvikling må ikke fortsætte, siger Tyra Grove Krause, overlæge, afdelingschef, ved SSI i en pressemeddelelse.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu