ANNONCE

Reform af førtidspension er ingen mirakelkur

17. februar 2012 10:02 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Reform af førtidspension er ingen mirakelkur
Billede mangler

Langt fra alle under 40 år med nedsat arbejdsevne vil komme i beskæftigelse, hvis regeringen smækker kassen med førtidspension i for dem.
Sådan lyder det fra flere eksperter indenfor forskellige fagområder, som A4 har talt med.
Om få uger ventes beskæftigelsesministeren at fremlægge sit forslag til en reform af førtidspensionen.
Men det er ingen mirakelkur, siger Merete Nordentoft, professor i psykiatri ved Københavns Universitet.
“Som det er nu, kommer omkring 30 procent unge med en psykisk diagnose tilbage i arbejde eller uddannelse efter fem år. Baseret på erfaringer fra udlandet, mener jeg, at man via et udviklingsforløb kan komme op på knap 50 procent,” siger hun til A4.
Ud over mentalt retarderede er der en gruppe på 10 til 15 procent, der er så psykisk syge, at de skal have hjælp til næsten alle dagligdagsfunktioner.
“De mennesker er nødt til at få førtidspension. Lige gyldigt hvor længe man udvikler, kommer de ikke til at fungere på arbejdsmarkedet,” siger hun til A4.
Inden for alle aldersgrupper er psykiske lidelser hovedårsagen til, at der tildeles førtidspension. Især de unge rammes af psykiske lidelser.
85 procent af de 20-29-årige, som fik tilkendt pensionen i de første tre kvartaler af 2011, fik det på grund af problemer med psyken.
De offentlige finanser vil ikke få det meget bedre af en førtidspensionsreform. Det slog Arbejdsmarkedskommissionen fast i 2009. Her hed det, at den økonomiske gevinst ved at indføre et udviklingsforløb ikke kommer til at bidrage “nævneværdigt” til de offentlige finanser.
“Det er ikke det her, der redder Danmarks økonomi,” siger Vibeke Jensen, beskæftigelseschef i Aarhus Kommune og tidligere medlem af Arbejdsmarkedskommissionen til A4.
Ideen om et udviklingsforløb for personer under 40 år modtages generelt positivt af både eksperter og foreninger.
I Dansk Socialrådgiverforening kalder formand Bettina Post reformen for et opgør med 10 års detailpolitik, hvor sanktioner er blevet vægtet højere end hjælp til den enkelte.
“Det her er et opgør med Claus Hjort Frederiksens (tidligere beskæftigelsesminister, red.) voldsomt enfoldige ide om, at borgere med nedsat arbejdsevne skal piskes til at møde op på jobcentre, uden at man tager udgangspunkt i deres livssituation,” siger hun til A4.
 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu