Reform kan udhule SU-ydelse

18. februar 2013 23:13 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Reform kan udhule SU-ydelse
Billede mangler

De studerende risikerer at få en lavere SU-ydelse i fremtiden som konsekvens af det udspil til en SU-reform, som regeringstoppen fremlægger i dag, erfarer Berlingske.

 

Forslaget vil ramme over en bred kam. SUen reguleres i dag med en højere stigningstakt end andre overførsler som eksempelvis dagpenge og førtidspension, som hvert år reguleres efter den såkaldte satsregulering, der er 0,3 procent lavere end SUen. Som konsekvens af skattereformen fra 2012 bliver andre overførsler tilmed reguleret omkring fem procent mindre frem mod 2023 for at finansiere skattelettelser til folk i arbejde.

Ifølge Berlingskes oplysninger har en lavere regulering fremadrettet af SUen været en del af de afsluttende forhandlinger internt i regeringen, og forventes at blive en del af det endelige udspil. Chefanalytiker i fagbevægelsens tænketank AE-rådet, Martin Madsen kalder en »normalisering« af SU-reguleringen for en »lavthængende frugt« for regeringen.

»Med en normalisering af SUens regulering skal man ikke tage noget fra nogen studerende, men blot regulere dem med en lavere takt. Det er svært at se rimeligheden i, at SUen skal stige med en højere takt end alle andre,« siger Martin Madsen, der er forhenværende særlig rådgiver for tidligere skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).

Regeringen har haft forskellige modeller på bordet i de interne regeringsforhandlinger, og det er uvist, hvordan det endelige udspil ser ud. Men hvis regeringen normaliserer SU-reguleringen med andre overførsler kan det ifølge beregninger fra AE-rådet styrke de offentlige kasser med 400 millioner kroner årligt i 2020 og 700 millioner kroner, når skattereformen er fuldt indfaset i 2023.

Konsekvensen for den enkelte studerende vil ifølge AE-rådets beregninger være en lavere SU på sigt. Hvis SU-reguleringen normaliseres vil en typisk hjemmeboende studerende om ti år gå glip af omkring 280 kroner før skat hver måned, fordi ydelsen er reguleret med en lavere takt. Den typiske udeboende studerende modtager i dag 5.753 kroner før skat og vil som følge af en normal reguleringen gå glip af 560 kroner før skat hver måned.

De studerende er langt fra tilfredse med udsigten til, at deres indtægtsgrundlag kan blive udhulet over de kommende år.

»Det er et helt konkret forslag, som vil sætte SUen ned, så de studerende får færre penge mellem hænderne til at betale husleje for. SUen er den klart laveste overførselsindkomst i Danmark, så man vil presse en trængt gruppe hårdere,« siger formand for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard.Han mener, at resultatet af en lavere SU-regulering vil være, at de studerende bliver mere forsinkede, fordi de er nødt til at tage mere erhvervsarbejde, flere vil optage lån, og studerende vil i højere grad falde fra på studierne.

Reformen af SU-systemet skal indbringe to milliarder kroner, som forventes at skulle gå til en konkurrenceevnepakke, der blandt andet skaber flere job ved at lette skatten for danske virksomheder.

Kilder i regeringen forventer, at begge dele skal forhandles over den politiske midte med stemmer fra blandt andet Venstre. I det store oppositionsparti er man åben for at indføre en lavere regulering af SUen fremover.

»Jeg kan ikke argumentere for, hvorfor SUen skal stige med en anden takt end kontanthjælpen. Det skal netop sikre, at de studerende også har et job, når de er færdige med deres uddannelse, og derfor kan jeg også godt se, at det giver mening,« siger SU-ordfører, Mads Rørvig (V).

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har ikke ønsket at udtale sig om Berlingskes oplysninger. Han deltog i går i et debatarrangement med studerende på Aarhus Universitet og brugte dagen til at præsentere de studerende for en række af de SU-stramninger, som regeringen agter at indføre.

Blandt andet lægger regeringen op til at fjerne det sjette SU-år for studerende, der bruger over to år om at komme fra deres ungdomsuddannelse til en videregående uddannelse. Desuden vil Morten Østergaard sænke det antal måneder, som studerende kan være forsinkede med i uddannelsessystemet og stadig modtage SU. Tidligere kunne de studerende være forsinkede i 12 måneder, og det bliver nu sænket til et halvt år.Endelig ønsker regeringen fremover at tage SUen fra studerende, som ikke går til deres planlagte eksaminer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu