Reform kan vælte kommuners økonomi

28. januar 2013 11:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Reform kan vælte kommuners økonomi
Arkivfoto: Colourbox.

Kommuner med mange langtidsledige står til at få en økonomisk lussing, hvis regeringen gennemfører en reform af fordelingsnøglen for overførselsindkomster, som den har bebudet.

 

Regeringen vil lave en reform af den fordelingsnøgle, der hidtil er brugt, når staten har refunderet kommunerne for deres udgifter til overførselsindkomster. Men den bebudede reform skaber uro i en række kommuner med høj ledighed, fordi de frygter, at reformen vil ramme dem særlig hårdt. Det skriver dagbladet Information.

 

Kommunerne modtager hvert år 114 milliarder kroner fra staten til 600.000 danskere på kontanthjælp, førtidspension, dagpenge og andre overførselsindkomster. Formålet med reformen er at få flere væk fra langvarig offentlig forsørgelse. Det skal ske ved at ændre fordelingsnøglen for de milliarder, som årligt udbetales til danskere på overførselsindkomster, så det bliver dyrere for kommunerne at have borgere på langvarig forsørgelse.

 

Regeringen har aftalt med Venstre, Konservative og Liberal Alliance, at reformen skal læne sig op ad et forslag fra Arbejdsmarkedskommissionen om at trappe den statslige refusion til kommunerne ned, jo længere tid den enkelte ledige har været på overførselsindkomst.

 

– Følger regeringen Arbejdsmarkedskommissionens forslag, vil det slå benene væk under Lolland. Det er så vanvittig store beløb, vi snakker om, at det vil være en katastrofe, siger Torben Hansen (SF), viceborgmester i Lolland Kommune, til Information.

 

I Aalborg advarer direktør i Beskæftigelsesforvaltningen, Preben Buchholt, også mod den model, som Arbejdsmarkedskommissionen har foreslået.

 

– Der er en voldsom risiko forbundet med en nedtrapningsmodel. Hvis du får stigende ledighed som følge af konjunkturerne, vil kommuner, som har en overvejende stor strukturel ledighed, blive udsat for et pres, de ikke kan gøre noget ved. Derfor kan man ikke lave sådan en model uden at vælte mange kommuners økonomi, siger han til Information.

 

Kommunernes Landsforening afventer det endelige udspil, før man ønsker at kommentere det, mens fagforbundet FOA advarer direkte imod, at reformen vil ramme skævt.

 

– Vi mener, modellen kan ramme uhensigtsmæssigt, og det er meget svært at lave en retfærdig struktur, siger fagpolitisk konsulent i FOA, Ole Jensen.

 

Regeringen understreger dog, at udspillet langt fra er færdigt.

 

– Man skal selvfølgelig altid være opmærksom på de byrdemæssige konsekvenser for kommunerne af større reformer. Det vil vi selvfølgelig også være ved den varslede reform af refusionerne. På den anden side skal byrdemæssige overvejelser jo heller ikke stå i vejen for, at man laver fornuftige ændringer af, hvordan vi styrer de offentlige udgifter, og hvordan vi giver borgerne en bedre og hurtigere hjælp, siger finansminister Bjarne Corydon (S) i en skriftlig kommentar til Information.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu