Regering steriliserer hemmeligt kvinder

12. april 2012 14:53 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Regering steriliserer hemmeligt kvinder
Billede mangler

De har født to børn, men kan pludselig ikke blive gravide igen. Nogle får uforklarlige blødninger efter fødslen, andre har smerter, der varer ved, længe efter barnet er født.
I Usbekistan bliver tusindvis af kvinder hvert år steriliseret – uden, at de ved det.
Ifølge BBC er de hemmelige sterilisationer regeringens forsøg på at kontrollere befolkningstilvæksten. Sterilisationerne sker typisk i forbindelse med kejsersnit, men lægerne bedriver også opsøgende arbejde.
“En eller to gange om måneden – nogle gange også oftere – kommer der en sygeplejerske hjem til mig og prøver at lokke mig med på hospitalet for at blive opereret,” siger en mor til tre til BBC.
Kvindernes historier bliver bekræftet af flere læger, der dog kun vil udtale sig anonymt, fordi de frygter at komme i fængsel, hvor der nærmest er garanti for at blive udsat for tortur.
“Hvert år bliver vi præsenteret for en plan. Hver læge får at vide, hvor mange kvinder hver især skal forsyne med prævention, og hvor mange vi skal sterilisere”, siger en gynækolog fra Usbekistans hovedstad Tashkent.
“Der er en kvote. Min kvote er fire kvinder om måneden.”
Især i landlige områder er presset på lægerne stort. Her skal de sterilisere op til otte kvinder om ugen. Hvis ikke det lykkes dem at overtale eller manipulere kvinderne til at samtykke, bliver indgrebet ofte foretaget under dække af en anden operation.
80 procent af alle gravide får kejsersnit, og det gør det nemt at fjerne livmoderen samtidig.
De første tvangssterilisationer blev dokumenteret i 2005, og siden er der hver år blevet steriliseret titusinder af kvinder. Læger bliver sendt fra byen til landområderne kun for at forhindre de lokale kvinder i at få flere børn.
Usbekistan har en meget høj fødselsdødelighed, og nogle læger ser sterilisationen som en god måde at nedbringe antallet af kvinder, der dør i barselssengen.
Den usbekiske regering afviser, at tvangssterilisationerne finder sted. I en meddelelse til BBC påpeger de i stedet, at Usbekistan gør en så fremragende indsats for at beskytte mødre og børn, at det burde være et forbillede for andre lande.
Kilde: BBC

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu