Regering: Vismænd skal tjekke husholdningen

11. marts 2012 10:26 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Regering: Vismænd skal tjekke husholdningen
Billede mangler

Når kommunerne og politikerne på Christiansborg bruger for mange penge, så skal de økonomiske vismænd stå klar med gule og røde kort.
Regeringen vil have uafhængige økonomer til at se sig over skulderen og fremlægger inden længe en budgetlov, der skal lægge loft over de offentlige udgifter.
Et uafhængigt kontrolorgan skal holde øje med, at politikerne overholder budgetterne fremover, siger økonomi- og erhvervsminister Margrethe Vestager.
“Vismændene skal vurdere, om den økonomiske politik svarer til det, vi siger, den skal. Vi har tænkt os at lægge planer en hel del år frem i tiden, så vi ikke kommer til at gældsætte vores børn og næste generation. Så kan vismændene se efter, om vores politik holder, eller om det går den modsatte vej,” siger hun til Newspaq.
De økonomiske vismænd udgiver i forvejen en økonomisk halvårsrapport med anbefalinger til politikerne. Men nu skal vismændene til at se nærmere på finansloven.
“De ser ikke helt fokuseret på graden af finanslov i forhold til de langsigtede mål, som det er i dag. Det skal de til at gøre nu. Men det nye er i tæt familie med det, de gør i forvejen, siger Margrethe Vestager.
De økonomiske vismænd har gentagne gange anbefalet politikerne at hæve boligskatterne. Men den radikale minister vil ikke svare direkte på, om en sådan beslutning nu får mere legitimitet.
“Vismændene får ikke magt over den økonomiske politik. De kan sige, hvordan de synes det går. Men det er stadig et politisk ansvar, om vi synes tingene skal gøres på den ene eller anden måde,” siger Margrethe Vestager.
Regeringens støtteparti Enhedslisten er ikke begejstrede for forslaget. Per Clausen mener, det undergraver demokratiet.
“Det har karakteriseret vismandsinstitutionen i mange år, at de har ligget solidt på højrefløjen af borgerlige økonomer. Det gør det endnu dummere, at regeringen vil give dem en særlig status,” siger han til Newspaq.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu