Regeringen freder Nordsøaftale frem til 2043

26. februar 2013 16:59 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regeringen freder Nordsøaftale frem til 2043
Billede mangler

Tak for sidst. Mærsk har som en del af regeringens nye vækstplan accepteret, at Mærsk ikke får del i de nye lettelser i selskabsskatten, skriver b.dk. Til gengæld lægger regeringen planerne om at genforhandle Nordsøaftalen på hylden.

 

Sådan lyder meldingen nu fra klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

»Det ændrer ikke på nogen måde på den aftale, der er indgået tidligere,« siger han til b.dk.

I regeringens nyeste udspil »Vækstplan DK« er oplægget klart: De rammevilkår, som er i Nordsøaftalen, holder, efter aftalen blev justeret i 2003.

»Statens andel af overskuddet fra DUCs aktiviteter i Nordsøen er som følge af aftalen steget fra cirka 40 procent til over 60 procent. Regeringen anser på den baggrund de aftalte økonomiske rammevilkår i Nordsøaftalen for at være balancerede og holdbare,« står der i planen.

Regeringen har tidligere sagt, at man ville forsøge at forhandle den omstridte Nordsøaftale, der udløber i 2043. Enhedslisten har også krævet, at Mærsk og Dansk Undergrunds Consortium (DUC) kommer til at betale langt mere end i dag.

Derfor bebudede den radikale klima- og energiminister Martin Lidegaard for omkring et år siden »et serviceeftersyn« af aftalen. Dette serviceeftersyn er nu ved at være færdigt og bliver offentliggjort i detaljer på torsdag. Allerede nu kan ministeren dog afsløre, at serviceeftersynet ikke giver anledning til ændringer i aftalen:

»Vi har i vores serviceeftersyn af aftalen konkluderet, at vi har et meget robust og holdbart skattesystem,« siger Martin Lidegaard og uddyber:

»Det er ikke en handel, men en forståelse, der er opstået mellem regeringen og DUC-virksomhederne. Aftalen står ved magt, og den binder hverken staten eller DUC mere eller mindre, end den har gjort indtil nu.«

Nordsøaftalen er indgået mellem Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale i 2003. Nu tiltræder også Socialdemokraterne og SF den aftale, som løber frem til 2042 og kun kan ændres, hvis »afgørende forudsætninger« opstår.

Meldingen vækker glæde på Esplanaden, hvor A.P. Møller-Mærsk har hovedkvarter. I en skriftlig kommentar til Berlingske skriver Jakob Bo Thomasen, adm. direktør i Maersk Oil:

»Det er vigtigt for os, at også denne regering nu har bekræftet, at aftalen mellem A.P. Møller – Mærsk og staten er afbalanceret og holdbar.«

Han fortsætter: »Det helt afgørende for os i denne sammenhæng er at få arbejdsro og hele regeringens uforbeholdne opbakning til Nordsøaftalen, så vi kan sikre investeringer og arbejdspladser i vores sektor.«

Også Venstres politiske ordfører Peter Christensen (V) betoner regeringens opbakning til den nuværende Nordsøaftale.

»Det er glædeligt, at alle regeringspartier nu bakker op omkring Nordsøaftalen frem til 2043, fordi regeringen sammen med Enhedslisten har jo skabt tvivl om aftalen, og det påvirker jo investeringerne negativt,« siger han.

Nordsøaftalen så dagens lys for første gang tilbage i 1962. Dengang gav politikerne A. P. Møller Mærsk eneretsbevilling til at efterforske og udvinde olie og gas fra Danmarks undergrund.

Virksomheden havde dengang ikke nogen synderlig erfaring med olie- og gasområdet, og derfor blev Dansk Undergrunds Consortium (DUC) stiftet, som i dag består af Shell og Chevron foruden A. P. Møller selv.

Det var og er stadig det danske samfund – altså de danske borgere – der ejer olie- og gasressourcerne, mens DUC’s rolle er at stå for efterforskningen og udvindingen af olie og gas.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu