Regeringen frifundet for grundlovsbrud

20. februar 2013 12:06 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regeringen frifundet for grundlovsbrud
Billede mangler

Det var ikke i strid med grundloven, at den daværende VK-regering i 2008 lod Danmark tiltræde Lissabontraktaten uden en folkeafstemning. Det fastslår Højesteret i en dom onsdag, der stadfæster afgørelsen fra landsretten.

 

Østre Landsret fastslog i sommer, at indgåelsen af traktaten ikke var grundlovsstridig, efter en gruppe på 34 danskere, herunder flere kendte kulturpersonligheder, var gået rettens vej med sagen, da det stod klart, at det ifølge Justitsministeriet ikke var nødvendigt med en folkeafstemning om traktaten inden for grundlovens rammer.

Traktaten trådte derfor i kraft uden folkeafstemning 1. december 2009, men gruppen mente, at Danmark med sin tiltrædelse overdrog så mange beføjelser til EU, at det var i strid med grundlovens paragraf 20, der handler om afgivelse af suverænitet.

Lissabontraktaten blev til for at lette beslutningsprocesser i EU, så det skulle blive nemmere at træffe beslutninger i unionen efter østudvidelsen.

Gruppen, der tæller blandt andre Niels Hausgaard, lagde i sin tid sag an mod den daværende VK-regering med Anders Fogh Rasmussen (V) i spidsen, men stævningen var onsdag rettet mod de nuværende stats- og udenrigsministre, Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF). De er begge frifundet for grundlovsbrud.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu