Regeringen genovervejer asyl til Helmand-tolke

10. marts 2013 19:58 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Regeringen genovervejer asyl til Helmand-tolke
Billede mangler

Efter TV2s dokumentation af at det danske forsvar i mindst syv tilfælde har benyttet sig af tolke fra den stærkt uroplagede Helmand-provins i Afghanistan, vil regeringen nu genoverveje, om tolkene skal have asyl i Danmark.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har ellers tidligere afvist, at tolkene skulle have asyl her i landet, når de danske kamptropper trækkes hjem fra Afghanistan. Tolkene bliver nemlig rekrutteret uden for Helmand, og derfor har de bedre chancer for at undgå Talebans hævnangreb, når de vender tilbage til deres lokalområder, lød begrundelsen dengang.

Men på baggrund af TV2 Nyhedernes dokumentation, siger Nick Hækkerup nu til TV-stationen:

»Vi skal ikke svigte de tolke, der har hjulpet os. Vi bliver nødt til at forholde os til de tolke, der kommer fra lokalområdet. Men det har jeg ikke noget svar på lige nu.«

Forsvarsministeren indrømmede samtidig, at han var upræcis, da han over for flere medier sagde, at Danmark ikke benyttede tolke fra Helmand-provinsen.

»Jeg har været upræcis, og det er noget møg. Jeg burde have sagt, at vi i overvejende grad bruger tolke, der ikke er fra lokalområdet«, lød det fra Nick Hækkerup.

Det var da netop også ordlyden, da Berlingske interviewede forsvarsministeren om problematikken med tolkene op til den 12. februar i år. Dengang slog Nick Hækkerup fast, at de afghanske tolke »overvejende rekrutteres i områder uden for Helmand-provinsen«, hvor de danske soldater opererer, og hvor Taleban står stærkt.

Mens lande som USA og Canada har åbnet grænserne for afghanske tolke, har Danmark afvist at gøre det samme. Stik imod anbefalingerne fra FNs Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR, som peger på, at alle personer, der antages at støtte NATOs soldater, risikerer at blive angrebet af Taleban.

Enhedslisten har tidligere presset på for at få regeringen til at give de afghanske tolke asyl, og det krav bliver nu skærpet efter forsvarsministerens indrømmelse, fastslår politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

»Det er åbenlyst, at afghanere, der har arbejdet for Danmark, er i fare, og selvfølgelig skal de have asyl. Nu vil vi stille spørgsmål til ministeren for at få et klart svar på, om tolkene får asyl. Og så vil vi have svar på, hvorfor ministeren i første omgang sagde, at der ikke var tolke fra Helmand, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu